vrijdag 30 juni 2006

Krachtcentrale

De vocoder van Kraftwerk staat te koop op E-bay!! Voor de vraag "wat is een vocoder" schakelen we over naar Wikipedia.
Een vocoder (voice coder) is een geluidseffect dat een menselijke stem een synthetische klank geeft. Een vocoder analyseert het spectrum in de aangeboden stem, en past deze kunstmatig articulatie toe op een tweede signaal, dat bijvoorbeeld door een synthesizer geleverd wordt. Het effect is een 'robot'stem die metaalachtig en monotoon klinkt. De groep Kraftwerk gebruikte vaak vocoders in hun muziek en het is een populair effect in elektro.
Hier vind je het hele artikel, erg interessant.

Kraftwerk is trouwens niet de enige die gebruik maakt van vocoders in hun muziek. Vrijwel alle intro's bijvoorbeeld die Ben Liebrand ooit voor zijn cd's heeft gemaakt, zijn gemaakt met een Sennheiser vocoder. Eenzelfde apparaat heeft Kraftwerk later ook gebruikt voor hun platen.
Maar ook Jean-Michel Jarre, Paul McCartney en Neil Young hebben de vocoder (vooral in de jaren '80) verkend en gebruikt op hun platen. De laatste toevoeging in dit rijtje is wat mij betreft Ferry Corsten. Die heeft in zijn nummer Rock your body ook een vocoder gebruikt om de tekst een wat krachtigere en coolere klank mee te geven.

Nadeel van een vocoder is wel dat soms de tekst niet echt goed meer te volgen is. Zo heb ik me jarenlang afgevraagd wat dat vreemde geluid op Magnetic Fields aan het einde van een nummer is. Bleek dat het Jarre zelf was die door een vocoder roept "Les chants magnetiques".
Maar ook met dat nummer van Ferry Corsten is de tekst niet helemaal helder. Dit is de originele tekst:
I'm on a mission,// let me take you back and forth//Another jam that's gonna make you scream for more//From New York, London to Amsterdam,//let's rock//I wanna rock your body rock!
Maar nu klinkt de "Let's rock" toch een beetje als "let's f#ck"...toeval?

Trouwens, deze jongen heeft de tekst ook niet helemaal goed gehoord...

Aanvulling van Eric:
Wat betreft de vocoder heb ik nog wel een aanvulling. De amerikaanse soul-funk band Zapp (van de familie Troutman) maakt in bijna al haar nummers gebruik van een zogenaamde talk box. Dit is een apparaat waarmee spraak via een elektrisch instrument kan worden gegenereerd, meestal een gitaar. De niet-gitaar versie staat meestal bekend als vocoder. Voor de jongere generatie is dit typische Zapp geluid wellicht bekend van het nummer California love van Tupac Shakur. Roger Trautman is daarin te horen op de talk box.

Geen opmerkingen: