dinsdag 20 juni 2006

Birthday greetings, bottle of wine

Afgelopen zondag werd Sir Paul McCartney 64. Bij een normaal mens wordt meestal het behalen van de 65e verjaardag uitbundig gevierd, maar bij Paul is 64 belangrijk omdat hij ooit een liedje heeft geschreven over het behalen van die leeftijd, When I'm 64 heet het. Het nummer staat op het Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band album uit 1967.
Het nummer klinkt heel simpel, maar is eigenlijk veel ingewikkelder dan je op het eerste gehoor zou denken. Zo wordt er op dit nummer (misschien wel voor het eerst in de geschiedenis van de populaire muziek) gebruik gemaakt van tape manipulatie. Paul wilde op dit nummer klinken als een oude man, dus moest zijn stem gemanipuleerd worden om dit te bereiken. Dit deden ze door tijdens de opname van het nummer de bandrecorder iets trager op te laten nemen. Als je dan de band afspeelt op normale snelheid, wordt dat wat je hebt opgenomen hoorbaar op een andere toonhoogte. Vader Abraham heeft later veel succes gehad met deze techniek voor de creatie van de stemmetjes van de smurfen. Want wie dacht dat die man dat zelf verzonnen had, komt bedrogen uit.

Trouwens, toen George Martin, de producer van het meeste van het Beatle-werk, 64 werd, stuurde Paul hem een fles wijn met een kaartje: Birthday greetings, bottle of wine. Zoals in de songtekst. Ik ben benieuwd wat Paul afgelopen zondag zelf uit mocht pakken. Waarschijnlijk een pakketje hartzeer...

Geen opmerkingen: