zondag 2 juli 2006

Pisa

Gisteren heb ik in Alkmaar 2 dvd's gekocht van Pisa. Voor diegenen die het vergeten zijn of domweg nog niet geboren waren: Pisa was een satirisch tv-programma in de jaren '80 van en met Henk Spaan en Harry Vermeegen. In die tijd waren er nog maar twee tv-netten, Nederland 1 en 2, en dus was het ook niet verwonderlijk dat er op een zaterdagavond 4 miljoen mensen keken naar dit programma.
Qua humor blijkt het ergens tussen Koefnoen en Benny Hill te zitten. Veel blote dames en zo heel af en toe een politiek geƫngageerd satirisch stukje, zoals bijvoorbeeld Popie Jopie. In 1985 kwam paus Johannes Paulus voor een paar dagen naar Nederland en dat bezoek moest een paar miljoen gulden kosten. Veel mensen vonden dat verkwisting in de economisch slechte tijden waarin Nederland zich op dat moment bevond. Het kritische geluid werd het beste verwoord door Spaan & Vermeegen. Spaan verkleedde zich als paus en maakte in die hoedanigheid kennis met Nederland en de Nederlandse gewoonten. Zo gingen ze slootje springen, een vinger in de dijk steken, kaasdragen in Alkmaar en nog veel meer. Om de paus welkom te heten hadden ze de "Popie Jopie Zwaaisjaal" bedacht: een sjaal zoals ze bij de voetbal wel gebruiken met een de ene kant de tekst "Popie Jopie" en aan de andere kant de afbeelding van Henk Spaan als paus JPII.

Bij het afrekenen sprak ik tegen de verkoper de wens uit dat het materiaal niet gedateerd zou zijn. Dat gedateerde viel wel mee, maar het was eigenlijk gewoon heel flauwe onderbroekenlol.

Geen opmerkingen: