vrijdag 19 september 2008

Baz Luhrman vertaald

Vrienden en vriendinnen van de generatie "nu", gebruik zonnebrand. Als er 1 ding is wat ik je als tip voor de toekomst mee kan geven, is dat bij het gebruiken van zonnebrand op de lange termijn de voordelen ervan zijn bewezen door deskundigen. De rest van mijn advies heeft verder geen basis behalve die van mijn willekeurige ervaring. Ik zal dat advies op je los laten vanaf… nu.

Geniet van de kracht en de schoonheid van je jeugd. Of laat ook eigenlijk maar, je zal de kracht van je jeugd niet begrijpen tot die is vervaagd. Maar geloof me, als je over 20 jaar foto's van jezelf terugziet kun je nauwelijks bevatten hoeveel kansen er voor jou voor het oprapen lagen en hoe geweldig je er eigenlijk uitzag… Je bent niet zo dik als je denkt dat je bent.

Maak je geen zorgen over de toekomst, maar weet dat je zorgen maken net zo effectief is als een algebra opgave oplossen door te kauwen op kauwgom. De echte problemen in je leven zullen die blijken te zijn welke nooit in je gedachten zouden zijn opgekomen. Van het type die je niet aan ziet komen op een gemiddelde dinsdag om 4 uur ’s nachts.

Doe elke dag één ding waar je bang voor bent.

Zing

Wees niet roekeloos met andermans hart en probeer het niet uit te houden met mensen die roekeloos zijn met het jouwe.

Flos

Verpest je tijd niet met jaloezie, soms heb je een voorsprong en soms loop je achter. De race is lang en je eindigt uiteindelijk alleen met jezelf.

Onthou de complimenten die je kreeg, vergeet de beledigingen. Als het je lukt om dit te doen, laat me weten hoe je het deed.

Bewaar je oude liefdes brieven, gooi je oude bankafschriften weg.

Rek

Voel je niet schuldig als je niet weet wat je met je leven aanmoet. De meest interessante mensen die ik ken wisten het op hun 22ste ook niet, enkele van de meest interessante veertigers die ik ken weten het nog steeds niet.

Zorg dat je genoeg calcium krijgt.

Ontzie je knieën, je zal ze missen als ze naar de klote zijn.

Misschien zal je trouwen, misschien ook niet, misschien krijg je kinderen, misschien ook niet. Misschien ga je scheiden op je veertigste, misschien loop je de polonaise op je 75ste verjaardag. Wat je ook doet, feliciteer jezelf niet teveel. Je keuzes zijn voor de helft toeval en zo ook die van anderen.

Geniet van je lichaam, gebruik het zoveel je kunt. Wees er niet onzeker over of wat andere mensen er over denken, het is het mooiste instrument dat je ooit zal bezitten.

Dans

Ook al is je eigen huiskamer de enige plek waar het kan.

Lees de wegwijzers, ook al volg je ze niet.

Lees geen modebladen, je zal je er alleen maar lelijk door voelen.

Leer je ouders goed kennen, je weet nooit wanneer ze voor altijd uit je leven verdwijnen.

Wees aardig voor je broers en zussen, zij zijn de belangrijkste link met je verleden en zullen hoogstwaarschijnlijk bij je blijven tot het eind.

Begrijp dat vrienden komen en gaan, maar doe voor de meest dierbare die bij je blijven de moeite die ze verdienen. Negeer de geografische afstanden die het moeilijk maken, want hoe ouder je wordt des te meer je de mensen nodig hebt die je kende toen je nog jong was.

Woon ooit in Amsterdam maar vertrek voor het je hard maakt, woon ooit in Brabant maar vertrek voor het je soft maakt.

Reis.

Accepteer bepaalde onvermijdelijke waarheden, de prijzen zullen stijgen, politici zullen vreemd gaan, jij ook zal oud worden en dan zal je fantaseren dat toen jij jong was de prijzen redelijk waren, politici nobel en kinderen hun ouders respecteerden.

Respecteer de bejaarden.

Ga er niet vanuit dat anderen jou zullen onderhouden. Misschien heb je een kapitaaltje van je ouders, misschien heb je een rijke wederhelft. Maar je weet nooit wanneer een van beiden op zullen raken.

Klooi niet teveel met je haar want anders zal het tegen je veertigste eruit zien als op je 85ste.

Wees voorzichtig wiens advies je opvolgt, wees geduldig met diegene die het geven. Advies is een vorm van nostalgie en het geven is een manier om in het verleden te vissen, het af te vegen, te schilderen over de nare periodes en het te recyclen voor meer dan het werkelijk was.

Maar geloof mij voor wat betreft de zonnebrand.

(met dank aan Jeroen van Inkel voor de vertaling)

Geen opmerkingen: