vrijdag 27 juni 2008

Politik

Politiek is toch een raar spelletje, buiten de realiteit ook. Neem nou de benzineprijzen.
In al haar wijsheid heeft de regering vorig jaar september besloten om de accijns op benzine te verhogen. In de tussentijd is de olieprijs echter spectaculair gestegen en wat veel mensen niet weten is dat de Staat heel veel inkomsten uit olie- en gaswinning op de Noordzee krijgen. Die inkomsten zijn gekoppeld aan de olieprijs en voor elke barrel olie die er vanuit het Nederlandse deel van de Noordzee wordt verkocht, ontvangt de overheid ongeveer 45% aan belasting. Dus als de olieprijs $140 voor een vat is, krijgt de overheid $63 van de opbrengst van de verkoop. En dan te bedenken dat de olieprijs 2 jaar geleden nog eenderde was van wat het nu is.
Maar goed, de regering had een gat in de begroting en hoe dicht de PvdA die al sinds jaar en dag? Juist! Met een verhoging van de accijnsen. En dan te bedenken dat de achterban van deze partij bestaat uit mensen die het over het algemeen niet breed hebben. Die van hun armoede in hun oude, vervuilende, brandstof slurpende auto blijven rondrijden.
Des te schrijnender is het dat de politieke partij die voor deze mensen op moet komen, dubbel aan het dippen is (1x met de verhoogde olieprijs, 1x met de verhoogde bezineprijs).

Geen opmerkingen: