maandag 21 augustus 2006

Zomergasten

Al sinds mensenheugenis (1988) zendt de VPRO in de zomer op zondagavond het programma Zomergasten uit. 6 weken lang komt er iedere week een andere prominente Nederlander in de studio om met de presentator zijn of haar favoriete tv- en filmfragmenten door te nemen. In het verleden leverde dat altijd leuke tv op met fragmenten die je dan voor het eerst weer zag na zoveel jaar en dat had altijd een hoog "aha-erlebnis"-gehalte.
Eén van de dingen die mij het meest bij is gebleven van alle Zomergasten is dat in 1995 Harry Mulisch te gast was en hij stond er op dat de hele processie van de begrafenis van Churchill (?) uit werd gezonden. Dat was 20 minuten televisie waar he-le-maal niets gebeurde! Het hele fragment was een doodskist die héél langzaam aan kwam rijden. Geen camera bewegingen, geen ingezoomde beelden, nee, gewoon alsof je langs de kant van de weg stond te kijken naar de processie.

Wat tegenwoordig zo jammer is, is dat het meer een praatprogramma is geworden. Voor de bijzondere tv-fragmenten is niet of nauwelijks meer tijd. Er wordt vooral veel ge-ouweneeld over van alles en nog wat en dan heel sporadisch is er een fragment te zien.

Gisteravond ook weer. Halina Reijn, een actrice onder andere bekend uit de film Zus & Zo, was te gast en had best mooie fragmenten uitgekozen. Maar die werden maar met een paar minuten per keer uitgezonden, de rest werd gevuld met gepraat. Er waren sowieso twee fragmenten die langer mochten duren: Een documentaire over Anthony Hopkins, A taste for Hannibal, en een documentaire over een stel broers die elkaar gefilmd hadden in de jaren '70/'80, waarvan er een later in de gevangenis terecht is gekomen, Capturing the Friedmans.
Het programma duurde 3 uur, er waren 15 fragmenten. Als die fragmenten gemiddeld 4 minuten duurden, is er gisteren dus 2 uur gepraat! Da's knap.

VPRO, doe er eens wat aan!

Geen opmerkingen: