donderdag 4 oktober 2007

Publieke Werken

In het boek Publieke Werken strijdt een eenzame oude man tegen "het systeem". Het verhaal speelt aan het eind van de 19e eeuw in Amsterdam en het gaat, zoals gezegd, over een eenzame oude vioolbouwer die een winkeltje exploiteert aan de Prins Hendrikkade, recht tegenover het Centraal Station. De vioolbouwer raakt verwikkeld in een strijd tegen een projectontwikkelaar die tegenover het station een groot hotel wil bouwen, het huidige Victoria hotel. De projectontwikkelaar biedt de vioolbouwer veel geld om zijn winkel te verkopen, maar omdat de vioolbouwer denkt dat de projectontwikkelaar zonder zijn medewerking het hotel niet af kan bouwen, traineert de vioolbouwer eindeloos om de prijs van zijn winkel op te drijven. Dat mislukt uiteindelijk jammerlijk: het hotel wordt om zijn huis heen gebouwd.
En, of de roman nou op waarheid berust of niet, tot op de dag van vandaag bestaat deze situatie. Het hotel heeft een rare inham waar het om twee huisjes heen is gebouwd.
In Seattle, USA, speelt er op dit moment een zelfde soort verhaal. Een oude vrouw woont heel gelukkig in een huisje en is door een projectontwikkelaar veel geld geboden om uit het huis te vertrekken. Maar ze wil niet weg, dus gaat ze niet weg. En het complex wordt...om haar heen gebouwd.

Geen opmerkingen: