zaterdag 10 januari 2009

De parel van de Jordaan

Zojuist heb ik de biografie uitgelezen die door Kees Prins als basis is gebruikt voor zijn rol als Johnny Jordaan in de serie die de VPRO maakte over het leven van Johnny. Ik vond het destijds een briljante serie, maar helaas was het vrijwel van A tot Z gefantaseerd.
Maar goed, Johnny Jordaan was misschien wel één van de grootste Nederlandse sterren van de jaren '50 en zijn leven laat zich lezen als een aaneenschakeling van treurigheid, afgewisseld met grote muzieksuccessen.
Hij werd geboren in de Amsterdamse jordaan als Jan van Musscher in een tijd dat armoede in de jordaan meer regel dan uitzondering was. Zijn neef Careltje Verbruggen werd al snel artiest en ging verder door het leven als Willy Alberti. Omdat Jan altijd met neef Careltje optrad en geen "gewone" baan kon houden, begon hij ook op te treden in café's en op bruiloften en partijen. Nadat hij een talentenjacht gewonnen had mocht hij zijn eerste single opnemen, De Parel van de Jordaan. Daarna ging het snel en vloog hij van hot naar her door Nederland en België voor optredens.
Maar met het succes kwam ook geld, veel geld, en dat was nou net iets waarmee Johnny niet om kon gaan. Iedereen die bij hem aanklopte met een zielig verhaal kreeg geld. En de kinderen die bij hem in de buurt woonden kregen allemaal een nieuwe fiets of een racebaan of wat ze maar hebben wilden. Totdat de belastingdienst bij hem aanklopte en Johnny geen geld meer had om die te betalen. Grote financiële problemen volgden waarbij hij uiteindelijk de wijk moest nemen naar België om voor zichzelf nog een inkomen te kunnen garanderen.
Koppel daaraan het persoonlijke drama van Johnny, hij was namelijk een (met een vrouw) getrouwde homosexueel die voelde dat hij in die bekrompen jaren '50 niet zichzelf kon zijn zonder zich van zijn fans te vervreemden, en de ellende is compleet. Zoals Wim Sonneveld ooit zei "Johnny's hele leven is een liedje".
Een must voor elke muziekliefhebber!

Johnny Jordaan, De biografie - Bert Hiddema

Geen opmerkingen: