woensdag 9 juli 2008

Sequencer

Gisteravond zat ik naar een live opname uit 2005 te kijken van Coldplay. Om destijds het album X&Y te promoten deden ze wat exclusieve optredens, hier uitgezonden door BNN. Vlak voor het nummer Fix You roept zanger Chris Martin "why won't our next song start?", waarop iemand in het publiek terugroept "liars!". Waarschijnlijk dacht die man in het publiek dat Chris bedoelde dat de tape niet startte, waarmee de hele band een perfect staaltje playbacken weg zou hebben gegeven.
Wat ik denk dat Chris bedoelde is dat de sequencer niet wilde starten op het moment dat het zou hebben gemoeten. Zoals je ongetwijfeld weet, gebruiken een heleboel artiesten een koptelefoon tijdens hun optredens. Dit heeft een aantal redenen.
Ten eerste hoor je de band beter waardoor een zanger onder andere zuiverder kan zingen. Een tweede voordeel van die oortjes is voor met name de drummer dat ze een metronome op zijn kanaal kunnen laten horen (die het publiek natuurlijk niet hoort!) waardoor de drummer altijd in de maat invalt. Die metronome kan gegenereerd worden door een sequencer.
Zo'n sequencer is een prachtig iets. Een dj bijvoorbeeld kan er één met zijn set mee laten lopen zodat hij een continue beat heeft, een band kan het gebruiken om geluiden te laten horen die een lid van de band moet spelen die zijn handen al vol heeft. Denk aan bijvoorbeeld gitarist The Edge van U2 die tegelijk gitaar en de synthesizer partijen zou moeten spelen. In zo'n geval kan je de sequencer programmeren om de synthesizerpartijen voor je te spelen, terwijl jij lekker op je gitaar aan het freaken bent.
Ja, of die man in het publiek had gelijk en was het wel een playback-act. Zou kunnen, maar onwaarschijnlijk bij zo'n goede band.

Geen opmerkingen: