maandag 15 mei 2006

Remaster

Er is goed nieuws te melden van het cd-heruitgave-geremasterde-editie-front, dit keer betreft het zowaar alle albums van The Beatles. Nu zijn er heel veel mensen die zich altijd afvragen of het nou echt zoveel uitmaakt, remastered of niet. Eigenlijk stel je jezelf dan de verkeerde vraag, want wat je wilt weten is wat doen ze nu precies als ze een nummer remasteren? Het antwoord op die vraag vind je op deze website.

De cd's van The Beatles stammen alweer uit 1986/1987, de begintijd van de cd dus. Het opnieuw uitbrengen van de cd's is dan ook nieuws dat door mij met gejuich werd ontvangen. Want er zijn op z'n zachtst gezegd een beetje rare kanten aan de Beatle-cd's.

- Zo is er om te beginnen de prijs. Het is werkelijk ongelooflijk dat deze cd's met opnames van 40 jaar oud in sommige gevallen duurder zijn dan de allernieuwste cd's.
- De geluidskwaliteit laat duidelijk te wensen over. Neem Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band. Deze plaat kwam in 1967 uit en in die tijd was mono alles. Men was net een paar jaar met stereo bezig en de heersende mening was dat rock 'n' roll het beste klonk in mono. Daarom hebben de Beatles in dat jaar weken en weken aan de mono-mix gezeten en werd de stereo-mix in 2 of 3 dagen door George Martin afgeraffeld, zonder dat ook maar 1 van de Beatles bij dat proces aanwezig was. De mono-versie, die ik ook heb, klinkt dan ook vele malen beter en interessanter dan de stereo-versie.
Maar wat staat er op de cd? Juist! De stereo-versie.
- Net als bij de lp's van the Beach Boys, is de lengte van de platen uit de begintijd kort, meestal tussen de 30 en 35 minuten. Maar waar de Beach Boys 2 lp's op 1 cd hebben gezet, aangevuld met bonustracks, hebben de Beatles de lp integraal op cd gezet, zonder bonustracks. Wat je dan dus voor je € 22 krijgt is een cd met 14 liedjes, totale duur 33 minuten!

Laten we dus hopen dat de Beatles nu alles in 1 keer recht zullen zetten en dat de geluidskwaliteit net zo mooi wordt als op "1" of op "Yellow Submarine Songtrack".

Geen opmerkingen: