dinsdag 30 mei 2006

Album Top 101 - Deel XX

14 Led Zeppelin - IV (a.k.a. Four Symbols)
In augustus 1995 ging ik met mijn goede vriend Bart op vakantie naar Engeland. Die vakantie stond helemaal in het teken van the Beatles, daarover meer in de volgende Album Top 101 posting. Op de terugweg van Liverpool naar Dover reden we door Wales en overnachtten daar in een plaatsje dat Corris heet. De hele tijd in Engeland was het prachtig weer geweest, totdat we in Wales kwamen: regen, harde wind en minimaal 10 graden koeler. Omdat er in Corris buiten de lokale kroeg, de jeugdherberg en een lunchrestaurantje niet zoveel te doen was, klommen we in de auto en gingen een beetje rondrijden in de buurt.

Van de kastelein van de lokale kroeg hadden wij begrepen dat het huis waar Led Zeppelin in de jaren ’70 hun vierde album op hadden genomen, Bron-Yr-Aur (spreek uit als: Brouw-jr-eier), niet ver van Corris stond in een klein stadje. Wij dachten als ware padvinders dat huis wel even op eigen houtje te vinden en togen naar de lokale VVV. Aldaar werden we aller vriendelijkst begroet door twee vriendelijke dames op leeftijd.
"Goeiedag mevrouw, we zijn op zoek naar een landhuis met deze naam" en ik schreef op een papiertje de naam van het huis. De ene mevrouw keek bedenkelijk, de andere zei meteen "Oh, Brouw-jr-eier (dus de goede uitspraak!)...[wordt gepord door haar collega]...nee...daar kunnen we u niet mee helpen".
Ook andere bronnen, o.a. een slager meen ik, konden ons niet op het goede spoor zetten. Maar op de terugweg naar Corris hadden we op de autoradio wel het vierde Led Zep album staan. Toen het nummer Misty Mountain Hop kwam, viel alles op z’n plek: de muziek, Wales, het bergweggetje en de wolkenlucht. De wolken joegen elkaar achterna door de lucht, over de bergtoppen, precies als in het nummer:
So I'm packing my bags for the Misty Mountains
Where the spirits go now,
Over the hills where the spirits fly, ooh.

Geen opmerkingen: