woensdag 21 februari 2007

Van boeken krijg je nooit genoeg

Er is weer een nieuw Beatles-boek op de markt verschenen. Dat is op zich geen nieuws, want bijna dagelijks verschijnt er een nieuwe "definitieve" biografie, blaadje of chronologisch overzicht. Maar in die chaos zijn er een paar boeken die het dichtst bij de waarheid komen. Alhoewel "the inconvenient truth" (McCartney zou zich een slag in de rondte geneukt hebben in de Hamburg-periode) er nooit in komt te staan, zijn onder andere de boeken van Mark Lewisohn vrij accuraat.

Volgens de laatste geruchten is daar een boek bijgekomen: Recording the Beatles van Kevin Ryan en Brian Kehew. In dit boek staan alle technische weetjes beschreven die met het opnemen van the Beatles te maken hebben. Zoals welke versterkers werden er gebruikt op die en die lp? Welke instrumenten hoor ik nou precies? En natuurlijk de knaller: hoe hebben ze dít nou weer opgenomen?

Met andere woorden, alle dingen die een amateur-technicus en Beatle-liefhebber altijd al heeft willen weten. Oftewel, het definitieve nerdbook. Ik kan niet wachten totdat ik 'm heb!

Vergeet morgen niet te luisteren naar Tracks!

Geen opmerkingen: