maandag 4 december 2006

Lijstjes


Het is duidelijk weer december. Vanmorgen hoorde ik namelijk voor het eerst weer een Top 1000-lijst op de radio. De arme Gary Barlow van Take That gaf vanmorgen om 6 uur (!) het startsein voor de Top 1000 van Q Music. Jammer genoeg voor Q is er gelijktijdig op Veronica de Top 1000 Aller Tijden, maar bij Q kan je tenminste veel geld winnen met hun ijsblok.

Tegenwoordig zijn dit soort lijstjes erg populair op de radio. Dat is volgens mij begonnen met de Top 2000 van Radio 2 in 1999. Om de eeuwwisseling uit te luiden bedacht Radio 2 dat het misschien wel leuk zou zijn om een lijst samen te stellen met alle juweeltjes van de afgelopen eeuw. Dat in combinatie met verhalen van luisteraars maakte het tot een enorm groot succes. Luistercijfers schoten de pan uit, zelfs 's nachts, waarbij er in totaal meer dan 7.000.000 mensen luisteren naar het programma op enige tijd in de week.
De commerciƫle jongens zagen dit natuurlijk met lede ogen aan. Zulke luistercijfers willen zij natuurlijk ook! Dus wat doen ze? Ze imiteren het origineel en vergeten daarbij wat de Top 2000 zo leuk maakt om naar te luisteren: de verhalen die er tussendoor verteld worden van Jan, Kees, Piet en Klaas. En dus zijn al die programma's minder, wat mij betreft.

Ik kan niet wachten totdat we weer tussen kerst en oud & nieuw zitten!

Geen opmerkingen: