donderdag 22 oktober 2009

Meat Loaf - Bat Out Of Hell - Deel IV

Album van de maand oktober 2009 is Meat Loaf, Bat Out Of Hell.

Bat Out Of Hell werd uitgebracht op 21 oktober 1977. Meat Loaf en Jim Steinman hadden een contract getekend bij Cleveland International Records. Maar zoals ik al in een eerdere aflevering van AlbumTracks zei, dat ging allemaal niet zo makkelijk. Zo schijnt er bij platenmaatschappij CBS ene Clive Davis geweest te zijn die tegen Jim Steinman riep dat hij èn geen liedjes kon schrijven èn dat hij niets van popmuziek wist. Uiteindelijk kwamen ze dan bij Cleveland terecht en die tekenden het contract eigenlijk blind.
Maar omdat Cleveland zo'n kleine platenmaatschappij was, moest het voor de distributie van hun platen samenwerken met een "grote jongen", in dit geval CBS Records. En die wilden, voordat ze geld uit gingen geven aan de distributie en promotie, het album wel eens horen. Daar zat dan weer diezelfde Clive Davis en die was ook dit keer niet echt enthousiast. CBS promote het album dan ook niet echt.
Dat veranderde toen Meat Loaf een optreden verzorgde voor diezelfde Clive Davis en wat andere hoge piefen van CBS en onder andere Billy Joel. Hij kreeg een staande ovatie en vanaf dat moment zat het album ook in de lift. Welk nummer er zorgde voor een kanteling in de interesse van CBS? For Crying Out Loud.

Geen opmerkingen: