vrijdag 23 juli 2010

Inception

Heb je ooit wel eens een droom gehad die zo echt leek dat je toen je wakker werd je eerst jezelf in je arm moest knijpen om te kijken of je nog sliep? Dat is een beetje hoe de nieuwe film Inception is. Het verhaal gaat over een man die (bedrijfs-)geheimen steelt in de dromen van anderen. Klinkt ingewikkeld en raar, maar in de film is het volstrekt normaal, logisch en geaccepteerd, dus moet je niet moeilijk doen en er gewoon in mee gaan. Wat dat betreft lijkt de film dan ook op The Matrix, die werkt ook alleen als je helemaal meegaat in het verhaal.

Uiteraard, zou ik bijna zeggen, zit de film boordevol special effects, maar in tegenstelling tot andere films is dit ontzettend goed gedaan en stoort het niet. De droomwerelden die opgeroepen worden zijn realistisch en mooi, soms futuristisch, maar nooit absurd. Het acteerwerk is gewoon goed, Leonardo DiCaprio is weer eens in topvorm en levert een topper af.
Als ik één nadeel op zou moeten noemen van deze film, dan is het dat je hem bijna moet kijken met een blocnote op schoot, zo veel gebeurt er.

Al met al een vreselijk goede film en misschien wel de beste die ik in een jaar of 5 gezien heb. Daarom: ***** (uit 5)

Geen opmerkingen: