woensdag 13 augustus 2008

Wie vertelt het de Lonely Planet?

Fietsen in Amsterdam is niet makkelijk. Sorry, opnieuw. Fietsen is voor sommige mensen per definitie niet makkelijk. En met sommige mensen bedoel ik dan vooral toeristen.
In heel veel reisgidsen staat aangeprezen dat je het "echte" Amsterdam pas hebt ervaren als je op een fiets de stad door bent geweest. Lariekoek natuurlijk. Heel veel toeristen fietsen in eigen land namelijk niet of nauwelijks. Je kan je dan afvragen of het verstandig is om in een vreemd land, in de voor fietsers moeilijkste stad in dat land juist op dat vervoermiddel te stappen. Je ziet dan ook heel veel bijna ongelukken als je door Amsterdam heen loopt. Links en rechts blijven toeristen vaak in de rails van de tram steken, want die hebben ze thuis ook niet. Vervelend is het wel als je dan over de kop slaat met je huurfietsje. Of je fietst over de gracht bepakt en bezakt met gescoorde repro-Zonnebloemen van Van Gogh. Lastig om dan ook je stuur recht te houden en de overige weggebruikers danwel de lonkende gracht te ontwijken.

Beste, aardige, lieve toeristen,
Doe het niet! Blijf lopen! Huur alleen een fiets in Amsterdam als je nuchter en/of ervaren genoeg bent om zo'n ding te besturen. Er rijden trams, je kan lopen, er is zelfs een metro. Het zou toch jammer zijn als je herinnering aan je bezoek aan Amsterdam een grafsteen zou zijn.

Goed, dat is opgelost. Nu nog één ding. Wie vertelt het de Lonely Planet?

Geen opmerkingen: