donderdag 11 maart 2010

Kraftwerk - The Model

Voor de één is het pieppiepkrak muziek, voor de ander zijn het pioniers op synthesizer gebied. Feit is dat heel veel muzikanten door deze band, Kraftwerk, geïnspireerd zijn, van Kylie Minogue tot Madonna tot Ferry Corsten tot Tiësto tot Coldplay, allemaal zijn ze schatplichtig aan de Deutsche Manschaft.

Begin jaren '70 was de synthesizer nog een volslagen onbekend instrument. Wat kon je ermee wat je niet met een orgel kon? Dankzij artiesten als Vangelis, Jean Michel Jarre en Kraftwerk werd dat echter steeds duidelijker. Maar waar de eerste twee met name sferische en epische nummers maakten, probeerde Kraftwerk om met synthesizers een "gewoon bandje" te zijn. Dat wil zeggen, drums, bas, melodielijnen, zang en wat effecten, alle geluiden gemaakt door elektronische instrumenten. En dat was het dan.
Al met al klinkt Kraftwerk daardoor een beetje simpel. Maar dat is tegelijkertijd ook de charme, als je het mij vraagt. Bovendien klinkt het simpel, maar eigenlijk is het gewoon muziek terug gebracht tot de essentie; er is net zo lang gedestilleerd totdat alleen het absoluut noodzakelijkste overblijft.

De a-kant van vandaag is Computer Love, of in het Duits Computer Liebe. In Engeland draaiden dj's echter liever de b-kant en daarom werd de single later nog een keer uitgebracht met Computer Love als b-kant en The Model als a-kant. Dat nummer werd daar een hele grote hit en daarom is The Model deze hele week de B-Kant van de Week.
Trouwens, Coldplay gebruikte de riff van Computer Love in 2005 voor hun eigen nummer Talk.

Geen opmerkingen: