donderdag 14 januari 2010

Falco - Männer des Westens

Over het algemeen denken de meeste mensen niet aan rock 'n' roll op het moment dat ik 'Oostenrijk' zeg. Toch kwam één van de grootste Duitstalige rock artiesten daar wel vandaan. Ik heb het dan natuurlijk over Falco.

Zijn grootste hit had hij in Nederland met Jeanny. Het zorgde destijds voor behoorlijk wat opschudding, want het kon toch niet waar zijn dat we hier een ontvoerder en wellicht ook moordenaar hoorden die niet alleen bezong wat hij had gedaan maar ook nog hoe hij het meisje te grazen had genomen!?! Ja hoor, dat kon heel goed en later zouden andere artiesten het kunstje herhalen en net zulke grote hits scoren. Denk dan bijvoorbeeld aan Diane van Therapy? en Where The Wild Roses Grow van Nick Cave & Kylie Minogue.

De b-kant laat volgens mij goed horen waarom Falco in Nederland niet veel hits gescoord heeft; we houden hier namelijk niet zo van de sound van het overgrote gedeelte van Falco's werk. Bovendien was het trucje - couplet in het Duits, refrein in het Engels op een harde beat - na drie hits wel duidelijk en de formule blijkbaar uitgewerkt. Toch is Männer des Westens best wel een aardig nummer, al was het alleen maar omdat het door Rob & Ferdi Bolland geproduceerd werd. En daarom is het deze hele week de B-kant van de Week.

Geen opmerkingen: