donderdag 12 november 2009

Lou Reed - Berlin I

De AlbumTracks komen in november van Lou Reed's Berlin.

Dit album is niet het meest makkelijke album dat Lou Reed ooit heeft afgeleverd. Veel mensen vinden het te donker, het onderwerp te dramatisch, en kunnen het daarom niet uitstaan. Maar ik vind het geluid van het album en de nummers zo mooi dat ik vind dat het meer aandacht verdient op de radio.

Als het album opent zijn we in het Berlijn van 1973, de Muur stond nog ferm overeind. Het is de avond van het verjaardagsfeestje van Caroline, althans zo vertelt een man. Hij had, zo vertelt hij, een relatie met haar. Dan kan je als positief ingesteld mens nog denken dat die relatie uitgegaan is waarna ieder zijns weegs is gegaan, maar al snel blijkt dat er meer aan de hand is.
De man heet Jim en vertelt hoe Caroline verslingerd raakte aan drank, drugs en sex en hoe ze uiteindelijk zelfmoord pleegt.

Vanavond hoor je drie nummers van dit album. Het eerste nummer is een soort overture voor het album waarin meteen al duidelijk wordt dat dit verhaal slecht af gaat lopen. Zoals gezegd, het begint met het verjaardagsfeestje voor Caroline in een kleine kroeg. "Het was mooi", zegt Jim, "met kaarsen en Dubonet met ijs. Ach...het leek wel het paradijs...".
Vervolgens vertelt Jim in het nummer Caroline Says I dat hij zo verliefd is op Caroline dat hij haar ziet als een koningin. Waarop Caroline zegt dat ze een man wilt, geen jochie. Dat ze er niets aan kan doen dat ze af en toe gemeen is tegen Jim. En dat ze ook haar behoeftes heeft. Behoeftes die Jim niet helemaal kan vervullen.
In het volgende nummer, How Do You Think It Feels, beginnen de eerste scheuren in de relatie tussen Jim en Caroline zichtbaar te worden. "Wat denk jij hoe het voelt", vraagt Jim, "om te zien hoe anderen met jou de lakens delen?"

Geen opmerkingen: