woensdag 17 januari 2007

Claudia Lennear

Morgen is er een nieuwe aflevering van Tracks op Radio 80. Voor de vaste lezers van dit blog alvast een voorproefje.
Morgen gaan we het namelijk onder andere hebben over Claudia Lennear, een dame die als één van de Ikettes meezong in het achtergrondkoor van Ike & Tina Turner. Hoe ze belandde bij de Mad Dogs and Englishmen-Tour van Joe Cocker, dat vertelt het verhaal niet, maar feit is wel dat ze daar in het achtergrondkoor meezong en zelfs met Joe Let It Be mocht zingen. Die opname verscheen uiteindelijk niet op de lp, maar wel op de cd.

In 1973 bracht ze een album uit, Phew, waarvan we morgenavond een nummer gaan draaien, "Everything I Do Gonna Be Funky", een lekker funk-nummertje waarvan ze er in de jaren '70 op een zaterdagmiddag 27 opnamen.

Het interessante aan Claudia Lennear is echter dat er aan haar bestaan twee geweldige liedjes worden toegedicht: Brown Sugar van The Rolling Stones en Lady Grinning Soul van David Bowie. Eind jaren '60 maakten de Stones een tour door Amerika en daar zou Mick Claudia ontmoet hebben. Die twee hebben een onrustige nacht beleefd en het verhaal gaat dat Mick daarna de tekst van Brown Sugar geschreven heeft (niet echt waarschijnlijk als je de lyrics leest van dit nummer).
Het verhaal van Lady Grinning Soul is wat gemakkelijker te geloven, vooral omdat de tekst heel goed bij de vrouw past.

Ach, wat maakt het uit! Het zijn prachtige nummers die morgen weer eens op de radio te horen zijn.

Luister naar Tracks via de webcam van Radio 80 voor deze parels uit de popmuziek en nog veel meer verrassingen.

Geen opmerkingen: