dinsdag 20 november 2007

Enron

Gisteravond deel 2 gezien van de documentaire over de ondergang van Enron, de Amerikaanse energiereus. Als je dat verhaal hoort, dan weet je waarom boekhouders zo'n spannend bestaan leiden. Immers, het is de boekhouding geweest die dat bedrijf naar de kelder heeft geholpen. Weliswaar in opdracht van een briljante dief, maar toch.
Wat de boekhouding namelijk deed was de winst op een project inboeken op het moment dat het project in de boeken kwam. Voorbeeldje: Enron had een project opgezet in India, een energiecentrale ter waarde van $1 miljard, maar was vergeten om te kijken of ze hun (dure) product wel af konden zetten. Er was geen markt voor, dus werd er niets verkocht en dus zou je zeggen dat het project verliesgevend zou zijn. Zo niet bij Enron! Zij hadden een paar boekhouders met voorspellende gaven en een grote duim die zeiden dat het project over 10 jaar vast wel winst zou maken. Oh, in dat geval mag je die winst nu opnemen in je resultaat!
Even voor de duidelijkheid, dat is totaal ongebruikelijk en zelfs illegaal, maar Enron kwam ermee weg.
Uiteindelijk was er een miljardenschuld, het kaartenhuis viel in elkaar, de directeuren liepen met miljoenen weg en de gewone man zag zijn oudedagsvoorziening verdampen.

Daarom zou ik je willen adviseren om vandaag maar een beetje aardiger te zijn tegen die boekhouder waar je normaal grappen over zit te maken met je collega's. Want terwijl jij denkt dat je morgen nog een baan hebt, weet je boekhouder dat je je aandelen 30 dagen terug had moeten verkopen.

Geen opmerkingen: