woensdag 24 november 2010

PJH

Zoals ik wel eens eerder heb gemeld, kom je in Amsterdam nog wel eens bekende Nederlanders tegen. Zo ook gisteren.

Allereerst zag ik op de hoek van de Herengracht en de Vijzelstraat Paul Groot staan. Hij is bekend van Koefnoen en doet daar onder andere als typetje Willibrord Frequin na. Toen ik Paul zag staan in zijn spijkerbroek met Hema tasje kon ik dan ook even mijn gniffel niet onderdrukken. "Hè hè, Paul Groot, naar mannetje, hè, hè, ik ben gewaarschuwd dat je hier zou staan, hè, door een anonieme bron, hè, mevrouw Bol en die woont daar! Hè!"

Vervolgens liep ik naar Amsterdam Centraal en zag ik daar ineens Pieter Jan Hagens in het wild lopen. Nou moet je weten dat ik een groot fan van Wie Is De Mol? ben en al sinds mei met het vermoeden rondloop dat Jeroen van Inkel dit jaar in dat programma zit. En toen ik Pieter Jan, de presentator van dat programma, rond zag lopen, bedacht ik mij dat ik het gewoon aan hem zou kunnen vragen. Zo gedacht, zo gedaan. Dus zet ik een lichte sprint in, tik Pieter Jan aan en vraag "Jij bent toch Pieter Jan Hagens?".
Langzaam draait hij zich om, half verwachtend dat hij een pets voor z'n kanis zou krijgen, vermoed ik zo, en zegt uiterst langzaam "jaaa, dat klopt".
PvdE: "Zit Jeroen van Inkel dit jaar in De Mol?"
PJH: "...???"
PvdE: "Je mag het niet zeggen!"
PJH: "Jawel, maaaaar, nee! Jeroen van Inkel zit niet in De Mol dit jaar."
PvdE: "Echt niet? Ik dacht het namelijk omdat hij in mei ongeveer 3 weken niet op zender is geweest."
PJH: "Nee, hij zit er niet in."
PvdE: "OK, nou bedankt en tot ziens. Gaaf programma, trouwens!"
PJH: "Bedankt!"

Eerlijk gezegd geloof ik er geen bal van. Kijk, bovenstaande transcriptie is (bijna) letterlijk wat hij tegen mij zei, maar je ziet er natuurlijk niet de gezichtsuitdrukking bij. Die heb ik wel gezien en volgens mij zag ik daarbij de eerste Mollen-actie van dit seizoen!
Of ik moet me vergissen, natuurlijk.

woensdag 17 november 2010

Apple Corps

Wat een ellende is dat toch, zo'n vakantie. Vantevoren moet je het schompes werken om alles op tijd af te kunnen krijgen. Achteraf moet je dan weer werken als een gek om je achterstand weg te werken. Tegen de tijd dat je daar klaar mee bent, ben je weer aan vakantie toe. Ach, zo blijf je wel lekker bezig. Op je werk dan, want hier op dit log ligt alles weer eens ouderwets stil. En dat terwijl er zoveel vreugde is om over te schrijven!

Zo werd gisteren bekend dat The Beatles eindelijk downloadbaar zijn via iTunes. En ja, dat is echt wel groot nieuws. Het ligt wat mij betreft op hetzelfde niveau als "de koude oorlog is opgehouden", zo groot is dit. Waarom? Nou, laat me dat nou es uitleggen.

Toen Steve Jobs en consorten eind jaren '70/begin jaren '80 een bedrijfje begonnen in fruit (om met Forrest Gump te spreken), kozen ze de naam Apple bij gebrek aan een beter idee. Probleem was echter dat de firma die de belangen van The Beatles behartigt ook Apple heet. Dat was eind jaren '60 een ideetje van John Lennon geweest die het wel grappig vond als het bedrijf dan als "Apple Corps" (spreek uit: eppel koor), oftewel "Klokhuis", door het leven zou gaan.

Op zich was er ook geen probleem, de ene Apple deed computers en de andere Apple deed muziek. Totdat Apple ineens ook muziek besloot te verkopen. Toen gingen Apple en Apple de loopgraven in. Over en weer waren er veel verwijten, maar die zijn nu dus uit de weg geruimd. En dat is echt heel goed nieuws, want nu is zelfs de allerbeste band ooit legaal te downloaden.

Gelukkig is één ding niet veranderd: de prijs van de Beatle-platen. De opnames zijn al bijna 50 jaar oud, de kosten zijn al 1.000.000 keer (of nog veel meer) terugverdiend en tòch moeten we van platenmaatschappij EMI nog €12,99 betalen voor een Beatle-album.
Dan toch maar weer illegaal downloaden!

maandag 15 november 2010

dinsdag 9 november 2010

Feuten

"Goeiemorgen, stelletje KUT feuten" was het eerste waarmee ik vorige week maandag begroet werd op het station na twee weken vakantie. BNN ging de eerste aflevering van haar dramaserie Feuten uitzenden en dat werd gevierd met een advertentie op de voorpagina van Metro met voorgaande tekst.

Bij mijn vorige werkgever waren een aantal collega's (m/v) lid van het Corps. Hele nette, propere mensen. Niets op aan te merken. Behalve...een aantal eigenaardigheden. Zet ze bijvoorbeeld in een groep, gooi er wat drank in en dan begint het feest. De verhalen komen los, nog niet zo vreemd, maar er komt ook een vreemd soort racisme los. Het soort van "iedereen die niet gestudeerd heeft is een üntermensch". En die eikels snappen ook nog eens niks van het Corps. "Knor die je bent".

Een andere collega, die wel gestudeerd had maar niet bij het Corps was gegaan, kon dan fijntjes langs zijn sigaar weg opmerken dat er rond het Corps een geur van fascisme hing en dat die Corpsballen iets te veel in de jaren '40/'45 waren blijven hangen.
Tja, erg ver van de waarheid is het niet. Helaas.