donderdag 29 oktober 2009

Yazoo - Winter Kills

"Timing is everything" is een gevleugelde uitdrukking en voor Vince Clarke's carriere gaat het tegendeel op. Want Vince heeft een feilloos gevoel voor het verlaten van een band op het moment dat het succes voor de deur staat.
Eerder was Vince lid van Depeche Mode en schreef hij onder andere de knalhit Just Can't Get Enough, maar hij verliet de band voor het echt grote succes dat een paar jaar later kwam. Hetzelfde geldt voor het project dat hij nà Yazoo deed, een groepje dat The Assembly heette met daarin een hoofdrol voor een zanger die een paar jaar later een paar hele grote hits scoorde, Feargal Sharkey.
En voor Yazoo geldt eigenlijk weer hetzelfde. In het duo Clarke en zangeres Alison Moyet had, naar mijn bescheiden mening, nog veel meer kunnen zitten, maar net na het uitbrengen van het tweede album You And Me Both maakten ze een einde aan hun samenwerking.
Eén van de grootste hits die Yazoo scoorde was Don't Go, een nummer van het debuut album Upstairs At Eric's. De b-kant van die hit, Winter Kills, staat ook gewoon op dat album, is niet een verschrikkelijk opgewekt nummer, maar wel deze hele week de B-Kant Van De Week.

Meat Loaf - Bat Out Of Hell - Deel V

Album van de maand oktober 2009 is Meat Loaf, Bat Out Of Hell.

De grootste hit van dit album is zonder twijfel Paradise by the Dashboard Light.
Jim Steinman schreef het nummer nadat Meat Loaf hem een verhaal vertelde wat hem overkomen was toen hij nog een tiener op school was. Volgens Meat had hij in die tijd een vriendinnetje gehad waarmee hij op een avond naar een romantisch en rustig plekje toe was gereden in de auto van zijn vader. Daar aangekomen begonnen ze een beetje te rotzooien in de auto, maar op het moment waarop Meat Loaf dacht "ik ga scoren" begon dat meisje over eeuwige trouw te zeuren.
Jim Steinman vond het een geweldig verhaal en schreef in de dagen hierna vrijwel in één adem Paradise by the Dashboard Light. Meat bedacht daarna in de studio het hele honkbalstuk in het midden en vroeg een man die bekend was als radiocommentator in de VS om dat stuk in te spreken.
Trouwens, of de afloop in Steinman's versie, de jongen krijgt zijn vriendin nadat hij eeuwige trouw heeft beloofd, in het echt nou ook gebeurt is...

donderdag 22 oktober 2009

Wham! - The Edge Of Heaven

In het voorjaar van 1986 kwam het nieuws dat Wham! ermee op ging houden toch nog onverwacht. Zanger/schrijver/producer George Michael had al twee solosingles op zijn naam gezet, maar algemeen was de verwachting dat het duo bij elkaar zou blijven. Niets was minder waar. Er zou nog 1 single, 1 album en 1 afscheidstournee komen en dan viel het doek voor deze succesformatie.
Die single werd The Edge Of Heaven, maar dat album kwam maar niet van de grond. Reden hiervoor was vooral dat George Michael de beste liedjes die hij schreef achter wilde houden voor zijn eigen solodebuut. Uiteindelijk kwam dat laatste album er toch, maar het werd uiteindelijk meer een greatest hits lp dan een echt nieuw album.
The Edge Of Heaven heeft als één van de weinige singles van Wham! een echte b-kant. Alle overige singles hebben namelijk een instrumentale versie van de a-kant als b-kant. En zelfs de b-kant van The Edge Of Heaven is niet uniek; het nummer Battlestations staat namelijk gewoon op het laatste album The Final. Toch is het deze hele week de b-kant van de week (en let vooral op dat mooie toetertje in dat nummer!).

Meat Loaf - Bat Out Of Hell - Deel IV

Album van de maand oktober 2009 is Meat Loaf, Bat Out Of Hell.

Bat Out Of Hell werd uitgebracht op 21 oktober 1977. Meat Loaf en Jim Steinman hadden een contract getekend bij Cleveland International Records. Maar zoals ik al in een eerdere aflevering van AlbumTracks zei, dat ging allemaal niet zo makkelijk. Zo schijnt er bij platenmaatschappij CBS ene Clive Davis geweest te zijn die tegen Jim Steinman riep dat hij èn geen liedjes kon schrijven èn dat hij niets van popmuziek wist. Uiteindelijk kwamen ze dan bij Cleveland terecht en die tekenden het contract eigenlijk blind.
Maar omdat Cleveland zo'n kleine platenmaatschappij was, moest het voor de distributie van hun platen samenwerken met een "grote jongen", in dit geval CBS Records. En die wilden, voordat ze geld uit gingen geven aan de distributie en promotie, het album wel eens horen. Daar zat dan weer diezelfde Clive Davis en die was ook dit keer niet echt enthousiast. CBS promote het album dan ook niet echt.
Dat veranderde toen Meat Loaf een optreden verzorgde voor diezelfde Clive Davis en wat andere hoge piefen van CBS en onder andere Billy Joel. Hij kreeg een staande ovatie en vanaf dat moment zat het album ook in de lift. Welk nummer er zorgde voor een kanteling in de interesse van CBS? For Crying Out Loud.

donderdag 15 oktober 2009

The Who - I Don't Even Know Myself

Onlangs kwam er een cd uit met nieuw materiaal opgenomen tijdens het Woodstock festival in 1969 waar The Who ook optrad. Bij de cd hoort een boekje en daarin staat dat The Who de A-kant van vandaag, Won't Get Fooled Again, schreef naar aanleiding van hun optreden op Woodstock, omdat Pete Townshend van The Who niet had geweten dat het zo'n groot hippy festival zou zijn en dat hij dus nooit meer in het ootje genomen wilde worden.
Lijkt mij lichte onzin. Pete Townshend heeft zelf in diverse interviews verklaard dat het nummer gaat over revoluties die over gaan in revoluties, tot in het oneindige. Net als de nieuwe baas in het zadel zit, blijkt dat hij hetzelfde is als de oude baas; tijd voor revolutie! En we laten ons niet meer voor de gek houden. Totdat de nieuwe baas er zit en het hele circus weer opnieuw begint.

De b-kant van deze week, I Don't Even Know Myself, stond toen het album Who's Next in 1971 uitkwam er niet op. We spreken vandaag dus echt van een exclusieve b-kant. Alhoewel, in de jaren '90 kwam dit zeker niet slechte nummer gewoon als bonustrack op de cd te staan. Desalniettemin is het deze hele week de b-kant van de week!

Meat Loaf - Bat Out Of Hell - Deel III

Album van de maand oktober 2009 is Meat Loaf, Bat Out Of Hell.

De eerste single van het album was You Took the Words Right out of My Mouth (Hot Summer Night) en die hoorde je vorige week in dit programma. De tweede single was Two Out of Three Ain't Bad.
Jim Steinman schreef het nummer nadat hij wanhopig aan een vrouw vroeg "waarom houdt niemand toch van de liedjes die ik schrijf!?!". Die vrouw zei tegen hem "Steiny, waarom schrijf je nou niet een simpel liedje zoals wat er nu op de radio is". Toevallig was Elvis op dat moment op de radio met "I want you, I need you, I love you".
Die avond ging Jim Steinman naar huis en schreef het nummer Two Out Of Three met daarin de zin I want you, I need you but there ain't no way I'm ever gonna love you, don't be sad, 'cause two out of three ain't bad (Ik wil je, ik heb je nodig, maar ik ga echt ammenooitniet van je houden. Treur niet, want 2 uit 3 is geen slecht resultaat). Volgens Steinman was dat het dichtste dat hij bij een echt popliedje kon komen.

donderdag 8 oktober 2009

U2 - The Three Sunrises

Eén van de bands die een vaste leverancier is van De B-Kant van de Week, is U2. Vrijwel elke single die de band ooit heeft uitgebracht heeft ook een mooi b-kantje en de b-kant van de single die we vandaag behandelen is hier geen uitzondering op.
De a-kant, The Unforgettable Fire, was geïnspireerd op een tentoonstelling met dezelfde naam dat als onderwerp de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki had. Trouwens, eind deze maand wordt ook dit album van U2 opnieuw uitgebracht met alle b-kantjes en outtakes, dus da's weer een aanrader voor de echte fans.
Een nummer dat zeker niet zal ontbreken op die speciale uitgave van het album The Unforgettable Fire is de b-kant van vandaag, The Three Sunrises.

Meat Loaf - Bat Out Of Hell - Deel II

Album van de maand oktober 2009 is Meat Loaf, Bat Out Of Hell.

Vorige week hoorde je al dat er niet zo heel veel platenmaatschappijen te vinden waren die interesse hadden in Meat Loaf's Bat Out Of Hell. Toch was er uiteindelijk één klein maatschappijtje dat wel interesse had en dat kwam door 2 dingen:
1) Todd Rundgren en
2) Het nummer You Took the Words Right out of My Mouth (Hot Summer Night).

Via via was Jim Steinman in contact gekomen met Todd Rundgren, een uitermate divers en eigenzinnig muzikant die in de jaren '70 een paar joekels van hits had gehad. Todd vond de muziek van Jim Steinman meteen briljant en wist dat hij gewoon mee mòest doen met dit project, al was het alleen al omdat hij vond dat de teksten van Jim Steinman op zich al geniaal waren. Todd werd de producer van het album en hij wist enkele maatjes uit het vak warm te maken voor dit project. Onder die maatjes waren enkele leden van Bruce Springsteen's E Street Band, Roy Bittan en Max Weinberg. Die vertelden het verhaal van het Bat Out Of Hell-project op hun beurt weer door aan Steve Van Zandt van The E Street Band. En die Steve kende op zijn beurt weer de platenbaas van het obscure labeltje Cleveland Records, Steve Popovich.
Het verhaal gaat dat die Popovich het intro hoorde van Hot Summer Night en verkocht was. Toch was dat niet de grootste hit van dit album, maar meer daarover in een volgende Tracks.

donderdag 1 oktober 2009

Terence Trent D'Arby - Under My Thumb

Soms zijn de b-kantjes van singles teleurstellend. Soms zijn het gewoon album tracks. Soms zijn het op zichzelf ook heel goede nummers. En heel soms vraag je je af waarom dit briljante nummer op een b-kantje van een 12 inch weggestopt zit. Zo ook met de b-kant van deze week.
Terence Trent D'Arby kwam als nieuwe artiest in 1987 in de belangstelling te staan. Hij had een album afgeleverd dat behoorlijk de moeite waard was en de singles waren ook zeker niet slecht. Toch ging het nog behoorlijk mis met deze grote belofte. Hij bleek namelijk een vrij arrogant mannetje te zijn en de pers in Engeland pikte dat niet. Ze begonnen hem naar beneden te schrijven, de oh zo belangrijke tweede plaat flopte en sindsdien gaat het alleen maar bergafwaarts met hem.
Toch ben ik van mening dat enige arrogantie niet misplaatst was, omdat wat hij zowel op plaat als bij optredens liet zien echt geweldig was. Luister bijvoorbeeld naar dit live opgenomen b-kantje. Het is een cover van de Stones, Under My Thumb, maar wel briljant gedaan. En daarom is het deze hele week de b-kant van de week.

Meat Loaf - Bat Out Of Hell - Deel I

Album van de maand oktober 2009 is Meat Loaf, Bat Out Of Hell.

Qua verkopen is 't het op drie na beste album, waarbij op 1 Thriller van Michael Jackson, op 2 Dark Side Of The Moon van Pink Floyd en dan dus op 3 het album dat deze maand centraal staat in Tracks, Meat Loaf's Bat Out Of Hell. Toch had het weinig gescheeld of dit album was nooit uitgekomen, omdat er bijna geen platenmaatschappij was te vinden in de jaren '70 die brood zag in dit project. Eerlijk gezegd was dat ook niet zo gek, want de combinatie van de nummers die Jim Steinman geschreven had en de zanger Meat Loaf, die vooral bekend was als zingende acteur met nou niet bepaald een pop uitstraling, zorgde voor veel gefronste wenkbrauwen bij de platenbonzen.

Eén van de duidelijkste invloeden op het album was het geluid van Phil Spector en op het nummer dat we vanavond gaan draaien, de titeltrack Bat Out Of Hell, hoor je dat misschien wel het beste. Bovendien schitteren in dit nummer 2 leden van Bruce Springsteen's E Street Band, Roy Bittan op piano en Max Weinberg op drums.