vrijdag 31 oktober 2008

Top 25

Gisteravond werd ik tijdens de uitzending van mijn showprogramma Tracks gebeld door de programmaleider van Radio 80, Danny Zwart. Of ik ook op de kalender gekeken had en opgemerkt had dat eerste kerstdag op een donderdag valt? Op het eerste gedeelte van de vraag kon ik een positief antwoord geven, maar het tweede was me eigenlijk een beetje ontgaan. Of ik dan een programma gepland had? Nee, met de kerst moet je bij je echte familie zijn, niet bij je radio-familie. "Mooi! Dan plannen we iets speciaals!" Het is altijd fijn om te weten dat je gewaardeerd wordt...
De laatste uitzending van 2008 is derhalve op 18 december. Vorig jaar heb ik voor het eerst een overzichtslijstje uitgezonden, de Top 25 van Tracks van 2007, en dat vond ik één van de leukste uitzendingen van dat jaar. En dus komt het dit jaar terug, de Top 25 van 2008 van Tracks. Een overzichtje van de nieuwe platen die ik het meest in het afgelopen jaar gedraaid heb. Op dit moment is de top 5 als volgt.

1. Duffy (6x gedraaid)
2. Amy Macdonald (5x gedraaid)
3. Coldplay (5x gedraaid)
4. Sheryl Crow (5x gedraaid)
5. Joe Jackson (5x gedraaid)


Maar we hebben nog 6 weken tot die uitzending, er kan dus nog van alles gebeuren!

maandag 27 oktober 2008

Gevonden

Het beste nieuws van vandaag is dat Josef gevonden is. Tenminste, niet zo zeer dat ze 'm na 120 weken zoeken eindelijk gevonden hebben, maar meer dat dat betekent dat ik in een onvermoede bui niet meer Willem Nijholt tegen hoef te komen op mijn scherm. Ik weet niet waarom precies, maar al vanaf de allereerste Kinderen voor Kinderen die hij in 1980 presenteerde, heb ik een gigantische hekel aan die man. En dat terwijl ik begrijp dat hij volgens zijn collega's een echte vakman is die veel goede dingen voor het theater heeft gedaan. En toch...
Afgelopen vrijdag was de uitreiking van de Televizierring op tv. In die show besprak Ushi, het typetje van Wendy van Dijk, elke kandidaat voor die ring. Ze deed dan alsof ze het programma niet begreep en maakte er dan zelf iets van. Bij "Zoeken naar..." dacht ze dat het een programma rond de koning (= Nijholt) was. Precies! Zo zit die kerel ook in dat programma, als een Romeinse keizer op zijn troon die de duim omhoog of omlaag doet naar de kandidaat. Terwijl de èchte keizer, Joop van den Ende, bepaalt wie het programma ècht wint.
Wim, kom eens van die troon af, je bent tenslotte ook maar een gewone boerenl*l. Net zoals de overige 16.999.999 Nederlanders.

zondag 26 oktober 2008

An all time classic

Three male Labradors , one chocolate, one yellow and one black were sitting in a waiting room at the vet's when they struck up a conversation.
The black Lab turned to the brown Lab and said, 'So why are you here?'. The brown Lab replied, 'I'm a urinator. I urinate on everything.... the sofa, the curtains, the cat, the kids, but the final straw was last night when I urinated in the middle of my owner's bed.'
The black Lab said, 'So what is the vet going to do?'
'Gonna cut my nuts off,' came the reply from the brown Lab, 'they reckon it'll calm me down.'
The black Lab then turned to the yellow Lab and asked, 'And why are you here?'
The yellow Lab said, 'I'm a digger. I dig under fences, dig up flowers and trees, I dig just for the hell of it. When I'm inside, I dig up the carpets. But I went over the line last night when I dug a great big hole in my owner's couch.'
'So what are they going to do to you?' the black Lab inquired.
'Looks like I'm losing my nuts too', the dejected yellow Lab said.
The yellow Lab then turned to the black Lab and asked, 'Why are you here?'
'I'm a humper,' the black Lab said. 'I'll hump anything. I'll hump the cat, a pillow, the table, fence posts, whatever. I want to hump everything I see. Yesterday, my owner had just got out of the shower, and as she was bending down to dry her toes I just couldn't help myself. I hopped on her back and started humping away.'
The yellow and chocolate Labs exchanged a sad glance and said, 'So, it's nuts off for you too, huh?'
The black Lab said.... 'No No, I'm here to get my nails clipped'.

vrijdag 24 oktober 2008

SMSmee

Ik zeg niets nieuws als ik je vertel dat je tegenwoordig wordt doodgegooid met stemrondes. Sms is daar dan het uitgelezen medium voor. Het enige probleem is, vind ik, om het goede nummer te selecteren. Zo dacht ik vanmorgen te stemmen voor de radioring en stuurde een sms naar 5555. Krijg ik er eentje terug met de volgende tekst:
"Bedankt voor je bericht. Ik vergeef je! Groetjes Nikkie"
Ik snapte er geen bal van, sinds wanneer deed er een Nikkie mee voor de radioring? Zojuist maar even gegoogled, dit is waar ik mijn sms naar toe heb gestuurd. Ach, van Giel Beelen naar haar is een kleine stap.

PS: Ja, Giel Beelen. Ooit heb ik 'm op nummer 3 gezet in de lijst van meest irritante radiopersoonlijkheden, maar een mens kan zich vergissen. Giel valt toch best mee. Zo lang hij zijn kleren maar aanhoudt.

dinsdag 21 oktober 2008

(Frans de) Bauer

Er zijn weinig mensen die zo op mijn irritatie werken als Frans Bauer. Het is moeilijk om onder woorden te brengen waarom precies, maar het is, denk ik, omdat ik hem altijd zo vreselijk nep vind overkomen. Hij is even oud als ik en natuurlijk kan iemand een andere muzieksmaak hebben dan ik, maar dat wil toch nog niet zeggen dat je moet gaan kwelen over rozenperken, regenbogen en bloementogen?
Hij is wel vreselijk slim, weet precies wat hij moet doen om een goede indruk te maken op zijn fans. Dus als er een incontinente bejaarde voor hem staat en uitroept "ik heb al je cd's" weet Frans dat hij even de neus dicht moet knijpen, zijn beste lach tevoorschijn moet toveren en op de foto moet. Dan is die consument ook weer gerustgesteld en koopt ze de volgende keer wéér die vreselijke k#tplaat van 'm die precies klinkt als de vorige.
Een tijdje geleden maakte Frans een plaat met Marianne Weber. Uiteraard moet die plaat ook gepromoot worden bij radiostations. Daaronder ook Radio 2, bij wie anders dan levenslied-promotor Daniel Dekker. Daniel draaide die vreselijke single en kondigde hem af met "dit is echt een goed nummer, hoor!". In één klap was ik er klaar mee. Daniel had mijn oren nu lang genoeg geterroriseerd met The Cats, Harrie Slinger, Wolter Kroes en Frans Bauer. Dit was de druppel! Vanaf nu staat de radio op mijn werk 's morgens op 3FM en daarna op Radio 2.

Ik lees trouwens net dat Frans ook een neefje heeft die ook in de schone kunsten zit en een familielid in Amerika kan het ook niet laten.

vrijdag 17 oktober 2008

Grolsch

Ik kreeg van de week onderstaande mail doorgestuurd van Erik Rem. Zo zie je maar weer, vakmanschap is meesterschap!

Wanneer je in januari 2007 voor € 1000 aandelen hebt gekocht van Dexia heb je vandaag nog € 36. Wanneer je in januari 2007 voor € 1000 aandelen hebt gekocht bij Fortis heb je vandaag nog € 18. Wanneer je in januari 2007 voor € 1000 aandelen hebt gekocht bij Agfa Gevaert heb je vandaag nog € 100. Wanneer je echter dit jaar voor € 1000 volle bakken Grolsch hebt gekocht en dus voor € 1000 verzopen hebt, heb je vandaag nog statiegeld ter waarde van € 390. Met andere woorden, de hele dag in de luie stoel naar de TV kijken, met een flesje bier in je hand levert het meeste op! Holadijee,..............proost!!

donderdag 16 oktober 2008

Heg

Afgelopen voorjaar hebben we herdacht dat mijn auto 11 jaar geleden gestolen werd.
Ik herinner het me als de dag van gisteren. 's Avonds zou ik naar een concert gaan met vrienden en het leek me wel handig om daar met de auto heen te gaan. Ik werkte destijds in Amsterdam Zuid, vlakbij waar nu het gebouw van de ABN Amro staat. Tegenwoordig heet de straat waar ik geparkeerd stond de Gustav Mahlerlaan, maar destijds heette het de Karel Lotsylaan. Echter, toen men er achter kwam dat Karel Lotsy fout was geweest in de oorlog, hebben ze de laan herdoopt. Er is dus weinig hoop voor de fouteriken van de 21e eeuw, zoals Rijkman Groenink, dat er ooit nog een straat naar hen vernoemd zal worden. Anyway, 's ochtends had ik mijn auto geparkeerd, aan het eind van de middag loop ik terug en......weg! Eén van de raarste ervaringen die ik ooit heb gehad. "Ik had 'm hier toch neergezet?!?!".

In het boek "De Vliegeraar" stelt een personage dat zelfs liegen stelen is (en dus moreel verwerpelijk); je steelt iemands recht op de waarheid. Zo ver zou ik niet willen gaan, maar als we die lijn doortrekken is vandalisme ook stelen. Want je steelt dan iemands recht op een werkende telefooncel/bushokje/heg, etc. Ja, inderdaad een heg. Gisteren reed ik langs een heg waarop met een spuitbus door een halve zool een tag gespoten was. Op een heg! Ben je dan wel goed bij je hoofd?
Trouwens, dit is ook diefstal. MTV gebruikte deze slogan een jaar of 20 terug al een keer.

dinsdag 14 oktober 2008

Crisis

Nu op de hele wereld het leven op de beursvloeren weer normaler lijkt te worden, hoop ik ook dat de paniekzaaierij van diverse (tv-)journalisten over zal zijn. Zoals gemeld, vorige week lag ik ziek thuis in verband met een fikse griepaanval. En een van de weinige dingen die je dan kan blijven doen is tv kijken. Ik kan je zeggen, na een week Oprah, Dr Phil, Zap, RTL Z en De Wereld Draait Door is het goed om weer aan het werk te zijn. Vooral bij DWDD kreeg ik steeds meer het idee dat het programma een andere naam moet krijgen: MDD, Matthijs Draait Door. Bijna dagelijks zat op een gegeven moment Willem Middelkoop aan tafel. Willem, een pop-fotograaf in ruste, is voor Matthijs het Lichtend Pad in "deze donkere tijden". En dat terwijl Willem uiteindelijk ook maar gewoon een beurshandelaartje is die in de rats zat dat hij met kerst geen cadeautjes voor z'n kindertjes meer zou kunnen kopen. "Nee, papa heeft dit jaar geen miljoenen verdient op de beurs, maar slechts een paar ton. Dus in plaats van die volbloedhengst wordt het toch maar een pony. Sorry, schatje."
Maar goed, Matthijs is één van de best betaalde presentatoren van dit moment, hij gaat jaarlijks met een paar ton naar huis. Mij bekroop op een gegeven moment het gevoel dat Middelkoop daar niet zat om de kijker te updaten over de crisis, nee, hij was daar alleen maar zodat Matthijs 's nachts niet naar het plafond zou liggen te staren. Matthijs, zo leek het althans, maakte zich zorgen over de paar ton die hij heeft zien verdampen op de beurs en dan had hij ook nog wat gevulde oude sokken naar Icesave gebracht, hoe zat 't daar nou toch mee?
Ach, Matthijs, anders verkoop je toch gewoon de boot.

dinsdag 7 oktober 2008

Grippa

Als je dit stukje leest terwijl je zit te eten, stel ik voor dat je het lezen even uitstelt totdat je gegeten hebt.
Ben je klaar? Mooi.
Ik heb namelijk al twee dagen een flinke buikgriep. Gisteren liep ik aan twee kanten van mijn lijf leeg. Goh, bij het schrijven is het bijna net zo goor als toen ik op de pot zat en ik over m'n nek ging in het gootsteentje. En niet 1 keer, nee, vier of vijf keer en dan steeds met een kracht alsof ik een tuinslang ingeslikt had. Koppie thee? Hup, daar ging ik weer!
Daar laat ik de details voor nu ook maar bij. Oh ja, voor ik het vergeet, donderdag gaat Tracks niet door. Ik denk niet dat ik voor die tijd in staat ben om de show in elkaar te draaien. En nu...naar bed en uitzieken.

vrijdag 3 oktober 2008

Vakantieplanner

Van de week kreeg ik een mailtje van Eric met als tekst "ik heb me er nog niet echt in verdiept, maar volgens mij is dit echt wat voor jou". En wat had hij daar gelijk in, zeg. Deze site is de ultieme natte droom voor muzieknerds zoals ik die hun hele vakantie kunnen spenderen aan het zoeken naar die ene rots op dat ene strand waar de hoesfoto van een album is geschoten. Met mijn goede vriend Bart heb ik in de jaren '90 een aantal jaar zo mijn vakanties doorgebracht. Zoeken naar dat huis in Duitsland waar Elvis in de jaren '50 ingekwartierd was. Of zoeken naar dat verlaten vliegveld in zuid-Engeland waar The Beatles delen van hun film Magical Mystery Tour op hebben genomen (op de foto van vandaag het verkeerstorentje van dat vliegveld, West Malling Airfield, dat kort na ons bezoek gesloopt werd).
Het is dus goed om te weten dat er nu een site is waar ik onze vakanties in kan plannen.

"Waar wil jij naar toe op vakantie dit jaar, Peter?"
"Wij moeten hoognodig naar Engeland."
"Oh leuk. Goed idee, naar Londen."
"Ja, misschien. Maar ik dacht eigenlijk meer aan Easington Colliery, County Durham."
"???"
"Ja, daar hebben The Who hun hoesfoto voor het album Who's Next geschoten."
"..."
"Dat vind jij óók leuk, op dat album staat dat nummer dat ze voor CSI Miami gebruiken, Won't Get Fooled Again. En dat vind jij toch zo'n leuke serie? Nou dan!"
"Oh my God..."

woensdag 1 oktober 2008

Woonbeurs

Gisteren zijn Geri en ik naar de Woonbeurs in de Amsterdamse Rai geweest. Zelden heb ik zo'n grote kudde kirrende huisvrouwen bij elkaar gezien. Dat wil zeggen, bij de stands met "brocante", oftewel, nieuwe zooi die ze er oud uit doen zien. Dan hangt er zo'n gepunnikt hart en dat is dan "zooooooooo authentiek Frans". Het stickertje met Made In China zit op de achterkant dus aan de vóórkant is het echt volkomen rus- cq. authentiek, dat klopt.
Maar voor de rest was het best een leuke beurs, vooral de Audi en Panasonic stands. Ja, ik begreep het ook niet, maar Audi stond in het design-gedeelte met de nieuwe Q5 (strakke bak!) en Panasonic had elektrische ophangarmen te showen dus daarom stonden ze daar ook. En plasmaschermen uit de categorie "Aannemer". Ja, ken je die categorie niet? Dat is die categorie dat als je zo'n scherm koopt je meteen de aannemer moet bellen voor een uitbouw, anders past 'ie niet fatsoenlijk in je huiskamer.
Ook wel grappig was mijn flater van het jaar. Er was een afdeling met Dutch Design waar met name jonge ontwerpers hun ding mochten showen. Hartstikke leuk, natuurlijk, want dan zie je heel aparte ontwerpen. Op een gegeven moment pakt een mevrouw een microfoon en zegt "dames en heren, zo meteen begint de meet & greet met Christien Jansen (naam gefingeerd)". Dus ik kijk een willekeurig meisje aan en zeg geluidloos tegen haar "wie????". Blijkt dat dat meisje die Christien Jansen was.
Het was een leuke dag.