maandag 30 juni 2008

Poule poule poule

Nu het EK is afgelopen en de overwinning daar is van de Spanjaarden is het tijd om de stand op te maken van de poule. Tot mijn eigen verbazing ben ik op de tweede plaats geëindigd en dat betekent toch een winst van bijna €50. En dat terwijl ik helemaal niets, maar dan ook geen ene snars verstand van voetbal heb! Ja, ik weet wat buitenspel is, maar dat is dan ook wel meteen de grens van mijn voetbalkunde.
Bij het invullen dacht ik bij mezelf "welke ploeg zal voor een sensatie kunnen zorgen?" en kwam ik uit op Rusland. Toen het EK begon hoorde ik dat Hidding de coach was, dat heeft dus niet meegewogen in mijn keuze voor de outsider. Uiteraard had ik wel voorspeld dat Nederland zou winnen, maar dat zou ik zelfs nog willen voorspellen als het veteranen elftal zou spelen. Je wilt tenslotte toch dat je eigen land wint. Tegen beter weten in.
Jammer genoeg gaat het in de F1 poule een heel stuk minder met mij. Daar bungel ik onderaan. Maar dat gaat ook niet om geld, dus da's niet zo erg. Daar is het juist een straf als je wint, want de winnaar organiseert een BBQ. Alleen weet de winnaar dat nog niet.

zaterdag 28 juni 2008

Indiana

Afgelopen week heb ik Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull in de bioscoop gezien. Het was weer geweldig om deze held uit mijn jeugd in een nieuw actie avontuur te zien. Een aanrader.
De verhalen van Dr Jones doen mij altijd denken aan een klasgenoot die ik had toen ik een jaar in Amerika op High School zat. Hij heette Rusty, een naam die al net zo idioot is als Indiana als je het mij vraagt, maar daar hield de gelijkenis met de filmheld niet op. Rusty liep ook altijd met een zelfde soort tas als Indiana Jones om zijn nek, had vaak een hoed op, zat boordevol verhalen en had altijd wel iets spannends meegemaakt. Nou ja, dat laatste zal hij altijd wel hebben doen voor komen, want in 1991 in Colorado gebeurde er niet zo heel veel spannends. Behalve...
Het was Halloween en volgens Rusty moesten we met een groepje naar de "Dead Dogs", een beetje een afgelegen, spooky plek waar satan aanbidders die avond hun dode honden zouden verbranden. Of iets dergelijks. Wij daarheen en daar gebeurde.........natuurlijk niets! Er lagen wel wat botjes, maar dat kan ook van een vogel zijn geweest ofzo. Maar niet getreurd, Rusty zei dat we met een PET-fles, wat dry-ice, een beetje water en een pistooltje (bb-gun) ook veel lol konden hebben. En dat was ook zo. Gooi alle ingrediënten bij elkaar in de fles, dop er stevig op, beetje schudden en dan op de fles schieten met van die hele kleine kogeltjes. Een knal dat dat gaf!

vrijdag 27 juni 2008

Politik

Politiek is toch een raar spelletje, buiten de realiteit ook. Neem nou de benzineprijzen.
In al haar wijsheid heeft de regering vorig jaar september besloten om de accijns op benzine te verhogen. In de tussentijd is de olieprijs echter spectaculair gestegen en wat veel mensen niet weten is dat de Staat heel veel inkomsten uit olie- en gaswinning op de Noordzee krijgen. Die inkomsten zijn gekoppeld aan de olieprijs en voor elke barrel olie die er vanuit het Nederlandse deel van de Noordzee wordt verkocht, ontvangt de overheid ongeveer 45% aan belasting. Dus als de olieprijs $140 voor een vat is, krijgt de overheid $63 van de opbrengst van de verkoop. En dan te bedenken dat de olieprijs 2 jaar geleden nog eenderde was van wat het nu is.
Maar goed, de regering had een gat in de begroting en hoe dicht de PvdA die al sinds jaar en dag? Juist! Met een verhoging van de accijnsen. En dan te bedenken dat de achterban van deze partij bestaat uit mensen die het over het algemeen niet breed hebben. Die van hun armoede in hun oude, vervuilende, brandstof slurpende auto blijven rondrijden.
Des te schrijnender is het dat de politieke partij die voor deze mensen op moet komen, dubbel aan het dippen is (1x met de verhoogde olieprijs, 1x met de verhoogde bezineprijs).

woensdag 25 juni 2008

Viva La Vida

Het nieuwe album van Coldplay, Viva La Vida, is uit. Vorige week heb ik 'm gekocht in Oostende en meteen flink gedraaid in de auto. Wat een vreselijk mooie plaat. Na het bombast van X&Y is dit album een verademing. Het materiaal grijpt qua sfeer terug naar de eerste twee platen en dat is absoluut geen teruggang, eerder een vooruitgang.
Het album opent en sluit met hetzelfde instrumentale nummer, Life in technicolor, waardoor alle losse eindjes mooi aan elkaar geknoopt worden. Het is trouwens iets dat Pink Floyd, grote voorbeelden van Coldplay, ook twee keer heeft gedaan op hun albums Animals en The Wall.
Het titelnummer is wat mij betreft het beste nummer, mooi catchy en uiteraard morgen te horen in Tracks.
Beoordeling: ****½ (uit 5)

zondag 22 juni 2008

Geland

En zo stond heel Nederland na 2,5 uur weer op zijn benen nadat we collectief twee weken met ons hoofd in de wolken hadden vertoefd. Maar eerst hadden we nog een halve week vrij. Ja, daar heb je als lezer van dit blog weinig van gemerkt, maar Geri en ik zijn woensdag naar een pittoresk hotelletje aan de Belgische kust vertrokken en aldaar genoten we 3 dagen van de rust, het heerlijke eten en de Belgische vriendelijkheid. Het was zalig.
Gisteren ben ik naar het Indian Summer Festival geweest in het Geestmerambacht, een recreatieterrein ten noorden van Alkmaar. Daar was ik net op tijd om het laatste stukje van het optreden van Alain Clark mee te pikken, zag ik Golden Earring voor het eerst van m'n leven live (goed, zeg!) en Anouk (wat een kapsones, zeg!). Op een scherm naast het podium kon je de verrichtingen van het Nederlands elftal goed volgen, maar dat creëerde dan weer van die rare momenten dat je naar Long Blond Animal staat te luisteren en er een kans(je) is: "Long bloooooooo-hooooooo naast!".
Ook al eindigde het dan in verlies, het concert was een perfecte afsluiter van deze korte week vakantie. Ach, nog twee maandjes en dan heb ik echt vakantie. Goeiemorgen! Dat klinkt wel heel ver weg!

zaterdag 21 juni 2008

donderdag 19 juni 2008

Meedraaiend

Op het log van Eric heb ik er nog niks over gelezen, dus moet ik voor deze keer maar de licht zeikerige rol op me nemen om wat te schrijven over de meesturende achterwielen op de nieuwe Renault Laguna. Vraag is waarom men deze noviteit op een niet al te grote auto heeft geïntroduceerd. Het fenomeen is namelijk niet onbekend. Lange vrachtwagens hebben het al jaren en het helpt ze om krappere bochten gemakkelijker te draaien. Maar dat zijn dan ook wagens van minimaal 20 meter lang. Wat heeft het voor nut om dit op een auto van een meter of 4 te installeren? Dan kan je de bochten nog scherper nemen en nog beter straatje keren, aldus de reclame van Renault.
Ik denk dat de doelgroep van Renault voor de Laguna bange rijschoolhouders is. Maar ja, ik zei gisteren al dat ik niets van reclame begreep.

woensdag 18 juni 2008

CE

Ooit heb ik op school het vak Commerciële Economie gehad, ik snapte er nooit veel van. Zo was er de stelregel: "Het maakt niet uit hoe mensen over je praten, als ze maar over je praten". Maar ook: "Een tevreden klant vertelt het positieve verhaal over je zaak door aan minder dan 5 mensen, terwijl een ontevreden klant het negatieve verhaal over je zaak vertelt aan minimaal 10 mensen".
Deze twee regels leken mij altijd een beetje haaks op elkaar te staan. Immers, als het niet uitmaakt hoe mensen over je praten, waarom gaan er dan zoveel restaurants failliet?
Kabelbedrijf Ziggo heeft volgens mij mijn oud-CE-leraar in dienst genomen. Ziggo vertelt in zijn reclames dat hij je graag wil leren kennen, maar dan moet je eerst maar eens zien dat je iemand aan de telefoon krijgt bij dat bedrijf.

dinsdag 17 juni 2008

Duitse humor

Zoals je misschien weet werk ik bij een Duits bedrijf en nu met de EK krijg ik extra veel Duitse grappen over Nederlanders en andere Europeanen opgestuurd. Hierbij een voorbeeld van zwei van die beste Witzen (grap en plaatje).

Zwei Holländer besteigen einen Flug nach London. Einer nimmt den Fensterplatz, der andere setzt sich neben ihn auf den mittleren Platz. Kurz vor dem Start setzt sich ein Deutscher auf den Platz am Gang. Nach dem Start zieht der Deutsche seine Schuhe aus, wackelt mit seinen Zehen und macht es sich gemütlich, als der Holländer auf dem Fensterplatz sagt: "Entschuldigen Sie, ich muß aufstehen und mir eine Cola holen." "Bleiben Sie ruhig sitzen", sagt der Deutsche, "ich sitze am Gang. Ich hol' Ihnen Ihre Cola." Kaum ist er aufgestanden, nimmt einer der Holländer einen seiner Schuhe und spuckt hinein.
Als er mit der Cola zurückkehrt, sagt der andere Holländer: "Das sieht gut aus, ich hätte auch gerne eine." Wieder erklärt sich der Deutsche bereit, sie zu holen. Als er weg ist, nimmt der andere Holländer den anderen Schuh und spuckt ebenfalls hinein.
Als der Deutsche zurückkommt, lehnen sich alle zurück und genießen den Flug.
Als das Flugzeug zur Landung ansetzt, zieht der Deutsche seine Schuhe an und bemerkt sofort was passiert ist. "Warum nur?" fragt er, "Wie lange wird das noch so weitergehen? Dieser Kampf zwischen unseren Nationen. Dieser Hass. Diese Animositäten. Dieses In-Schuhe-Spucken und In-die-Cola-Pissen."

maandag 16 juni 2008

Grillworst

Sinds een paar maanden ben ik op mijn werk intern verhuisd naar de derde verdieping van ons pand aan de Herengracht. Ik zit nu samen met mijn collega in een kamer van 5,5m bij 6m van waaruit we een klein uitzicht hebben over de Reguliersdwarsstraat. Mijn collega had thuis nog een elektrisch oventje over en die heeft ze mee naar kantoor genomen. Sinds enkele weken gebruik ik dat oventje om broodjes in af te bakken. Op maandag ga ik dan naar de AH, haal afbakbroodjes, melk en beleg voor de week en geniet zodoende elke dag van lekker vers brood met kaas, worst en zoetigheid. Ideaal.

Vandaag ging ik ook weer naar de AH, kocht kaas, melk en grillworst. Zojuist had ik mijn broodjes gebakken en zat helemaal klaar voor een broodje kaas met grillworst toen mijn oog viel op de verpakking van de grillworst. Daar zat een gat in! Erger nog, er zat ook een gat in de grillworst dat net zo groot was als het gat in de verpakking.
Bij de service balie van de AH vroeg ik of ze de Welpies wel goed voederden of dat er een muis aan de gang was geweest. "Beiden", zei de dame. Oppassen dus, als je niets vermoedend die Welpies thuis op je tv hebt staan.

vrijdag 13 juni 2008

Van Nistelrooij

Ter aanmoediging van het Nederlands elftal dat vanavond speelt, een aan de EK gerelateerde strip. Veel plezier vanavond met kijken of wat je dan ook maar gaat doen!











donderdag 12 juni 2008

I've got the power (NOT)

Toon Hermans zong ooit:

Ik stond vanmorgen op
Dat was een goed begin
Want als ik niet was opgestaan
Dan lag ik er nu nog in


Soms zijn er alleen van die dagen dat je beter in bed kan blijven liggen. Vandaag is weer eens zo'n ochtend, letterlijk, want toen ik om 8.30 uur binnen kwam vandaag en mijn computer had aangezwengeld, sloegen de stoppen door. En het meest vervelende is dat de stoppenkast in het pand van de benedenburen zit. En die komen standaard pas tegen een uur of 10 binnen.
Uiteindelijk is de conclusie dat als ik me vanochtend verslapen had, ik net zo productief was geweest als nu!

dinsdag 10 juni 2008

Total loss

Gistermiddag stond ik op de pont toen Geri me zei dat een mevrouw een briefje in de bus had gestopt waarop stond dat ze onze voor de deur geparkeerde auto aan had gereden. Meteen sprongen bij mij alle seinen op rood.
"Hoe bedoel je, 'aangereden'?!?"
"Ja, dat weet ik ook niet, dat staat hier."
"Kan je niet even gaan kijken wat er aan de hand is?"
"Ik zie toch niets aan die auto, regel jij dat maar."
De hele weg terug van de pont naar huis, toch al gauw een minuut of 30, zat ik me af te vragen hoe erg de schade kon zijn. Ik had me voorbereid op het ergste, maar toen ik de hoek om kwam bleek het allemaal wel mee te vallen. De zoon van de "briefschrijfster" was met zijn stepje tegen de achterkant van onze Hummer aangereden, had de bumper beschadigd en op de achterklep zat een lichte deuk van het hoofdje van het kereltje. Gelukkig was het ventje o.k. en de schade is allemaal verzekeringswerk.
Fijn dat er nog eerlijke mensen zijn, anders had ik mooi zelf voor die schade op kunnen draaien.

maandag 9 juni 2008

Goed cijfer

Van het weekend zijn Geri en ik met de scooter wezen touren. Op zaterdag zijn we langs Akersloot, Krommeniedijk, Krommenie, Wormerveer en de Schermer gereden om uiteindelijk met een ijsje in Alkmaar te eindigen. Het weer was natuurlijk fantastisch dus zaten we met korte mouwtjes heerlijk in het zonnetje te genieten.
Gisteren was het weer ook alweer zo geweldig en zijn we naar Amsterdam gereden zodat Geri de cijfers kon inzien van haar tentamens van vorige week. Met een allround cijfer van een 8 reden we weer tevreden huiswaarts.
Vanmorgen bedacht ik mij dat de laatste keer dat ik zo bruin was in 1997 moet zijn geweest. Met mijn kevertje reed ik toen door het land, armpje stoer op het naar beneden gerolde raampje. Het enige verschil is dat ik dit jaar wat egaler bruin ben: 2 armen!

vrijdag 6 juni 2008

Weer 3

Het begint weer een beetje aan te trekken. Het gehalte aan BN'ers bedoel ik dan.
Gezien op een gracht vorige week: Hans Teeuwen, Floortje (salade)D(r)essing en Daphne Bunskoek.
Hans leek mij wel een relaxte gozer en hij was langer dan ik vantevoren ingeschat had. Floortje zat op de fiets en moest steeds haar neptieten opzij duwen om vooruit te komen. Daphne, daarentegen, liep zonder make-up gewoon op de stoep. Ze was niet zo knap als Chantal Janzen, maar absoluut geen spook.
En om terug te komen op Hans Klok, hij heeft nu een spotje gemaakt met een energiebedrijf. Briljant!

donderdag 5 juni 2008

Secret

Afgelopen maandag was ik zo'n beetje aan het zappen toen ik langs een programma van Bram van Splunteren kwam en bleef hangen. Hij had zijn ervaringen met The Secret omgezet in een mini-documentaire. Eerder had ik er al iets over in mijn krant gelezen en wat ik toen gelezen had kwam ook overeen met wat Bram zei. Namelijk, hoe je "de Wet van de Aantrekkingskracht" kan aanwenden om iets te bereiken. Door je droom dan vervolgens te visualiseren en je te focussen op je doel, bereik je wat je wilt. Zo kan je dan, aldus The Secret, eindelijk dat huis hebben dat je altijd wilde of die auto of dat kind of wat dan ook. Prachtig.
Niet dus. Want volgens aanhangers van The Secret geldt het andersom ook. Als er wat negatiefs in je leven gebeurt heb je dat over jezelf afgeroepen. In de uitzending kwam er een jongen in beeld die de ramp in Enschede had meegemaakt en daarna psychisch en lichamelijk de weg was kwijt geraakt. Bram ging met die jongen praten en met een man die trainingen geeft in The Secret. Die "trainer" zei heel gemakkelijk dat die jongen dat over zichzelf had afgeroepen door een negatieve levenshouding. Maar dat gold, volgens de "trainer", bijvoorbeeld ook voor mensen met kanker of hart- en vaatziekten, die hadden het zelf allemaal over zich afgeroepen door negatief te zijn en te focussen op het verkeerde.
Moet je daar eens over nadenken. Deze "trainer" beweert dus dat je geen kanker krijgt als je het niet wilt. Maar hoe zit het dan met kinderen die kanker krijgen? Denk jij nou echt dat een kind van, ik noem maar wat, 5 jaar ermee bezig is dat hij kanker kan krijgen? Denk je dat een kind er überhaupt mee bezig is dat hij dood kan gaan? Nee, natuurlijk niet. Maar er is nog een uitweg voor The Secret. Dan komt het door de ouders dat zo'n kind ziek wordt, die hebben hun angst geprojecteerd op hun kind.
Hoe langer ik erover nadenk, hoe erger ik het ga vinden. Toen die "trainer" uitgesproken was zei Bram in de voice-over "en hier haak ik af". En ik met hem.
Een sadistischer levenshouding dan van deze "trainer" ben ik eigenlijk nog niet tegen gekomen.

dinsdag 3 juni 2008

Het blauwe licht

Soms mis ik het tv-programma Het Blauwe Licht nog wel eens. Het was een programma waarin andere tv-programma's besproken werden door twee intellectuelen (Anil Ramdas en Stephan Sanders) en twee steeds variërende gasten. Zij zaten dan rond een soort keukentafel waarbij elk van de gasten een tv voor de neus had. Er werden dan fragmenten getoond uit diverse programma's en vervolgens gaf elke aanwezige zijn mening over het getoonde. Zo herinner ik me een uitzending waarin Paul de Leeuw te gast was en waarin gepraat werd over Big Brother. Paul zag, als enige, dat dit de toekomst was van tv. Maar Stephan Sanders wilde graag weten wat de diepere laag was. Nou, die was er niet en daar moest je maar snel aan wennen, aldus Paul de Leeuw.
Afgelopen zondag zat ik naar de finale van De Italiaanse Droom te kijken, een niet helemaal geslaagde reality show waarbij de kandidaten een eigen Bed & Breakfast konden winnen in Italië. De houterige horkerigheid die door de verliezers ten toon werd gespreid was een analyse door Sanders en Ramdas waard geweest. Ik hoorde het Stephan Sanders al roepen "Kijk, dan slaat hij daar zijn arm om haar heen, maar hij doet dat alleen omdat hij dat ziet bij dat andere stel. Kijk maar, zij denkt ook 'wat doet ie nou, dat doet ie anders echt nooit'?".

maandag 2 juni 2008

Op tijd

Net als vorig jaar neem ik ook dit jaar een maandje vrij van de radio. Nou ja, ook weer niet helemaal, want het programma gaat gewoon door. Het is alleen niet live vanuit de studio in Egmond, maar live opgenomen op zolder. Van het weekend had ik ineens een idee voor de 5 programma's die ik in juli uit wil laten zenden. Elke week staat muzikaal een decennium centraal, op 3 juli dus de jaren '60, op 10 juli de jaren '70, enz. Met mini-specials rondom artiesten die centraal stonden in die periode en verder gewoon heel veel muziek. Ik dacht nog even om ook oude journaal- en polygoonfragmenten in de uitzendingen te verwerken, maar hallo! Het is vakantie, hoor! Veel te veel werk.
Gisteravond heb ik de eerste uitzending al gemaakt, het wordt echt een heel erg leuke zomer. Luisteren dus (maar dat deed je natuurlijk toch al elke week)!
Via het web, of via de ether 105.9FM.