zondag 30 april 2006

Koninginnedag 2006

Het zal niet veel mensen zijn ontgaan, de koningin was gisteren in Almere. Het regende hier 's morgens nog behoorlijk dus wilden we eerst niet gaan, maar uiteindelijk hebben we toch maar besloten om wel naar het centrum te gaan. De bus was gratis, lekker makkelijk. Wij naar de Grote Markt, maar omdat we zo laat waren hadden we niet echt goeie plaatsen. Uiteindelijk heb ik in de verte de koningin gezien en een heleboel foto's gemaakt door mijn arm omhoog te steken, te richten en het knopje in te drukken. Geri dacht ook de koningin gezien te hebben, maar dat bleek het hoedje van Jorritsma geweest te zijn.
De oranje snippers als afscheid waren erg grappig. 's Avonds vond ik bij het naar bed gaan nog een snipper in m'n ondergoed!

Tot slot: waarom is het in Nederland, in tegenstelling tot in de rest van de westerse wereld, zo dat als een feestdag op een zondag valt, het feest niet naar maandag maar naar zaterdag verschoven wordt?

vrijdag 28 april 2006

PdK Productions internationaal






Soms verzin je wel eens iets dat later door iemand anders in een andere vorm ook verzonnen wordt. Zo is er bijvoorbeeld de programmanaam "Classics". Toen ik begon bij Radio 80 in 1993 had ik die naam verzonnen voor mijn zondagavondprogramma. In dit programma werd er vooral oude muziek gedraaid, dus was "Classics" een goeie naam. Jammer was alleen dat Radio 538 nog geen 2 maanden later ook een programma begon onder deze naam, maar dan op het tijdstip van de Arbeidsvitaminen, dus tussen 9 en 12 's morgens. En als jij dan een programma hebt bij een lokale omroep onder dezelfde naam krijg je de vreemde situatie dat anderen gaan denken dat jij die naam gejat hebt van 538. Dus kwam er een andere naam en dat werd Tracks.

Met PdKProductions.com is het eigenlijk een vergelijkbare situatie. In de zomer van 2004 werd ik gemaild door iemand die een bedrijf heeft in Canada dat heet...PDK Productions. Zijn domeinnaam ligt dichtbij die van mij, het scheelt maar 2 letters. Zijn vraag was of we samen konden werken. Tja, er zit een oceaan tussen, maar voor de rest geen probleem! Daar hoorde ik dus weinig meer van. Ondertussen zit het bij mij te broeien: "misschien kan ik de .com-naam wel verkopen en een nieuwe start maken met iets met Tracks..."

Wordt vervolgd!

woensdag 26 april 2006

Telefoon

Mijn ouders hebben een boot. In het pre-gsm-tijdperk, net na de oorlog zeg maar, had je in de jachthaven geen telefoon aan boord. Je moest, als iemand je zeer dringend wilde spreken, een boodschap achterlaten bij de receptie van de jachthaven, dan ging er iemand op de fiets naar de ligplaats en gaf je dan de dringende boodschap door.
Zo hebben mijn ouders bijvoorbeeld op deze manier ooit de boodschap gekregen dat een kennis was overleden: "Van der Ent? Bericht van Klaas, Pieterse is overleden. Prettige dag nog. Hoi!". Ach, het had wel zo z'n charme.

Ik heb een nieuwe gsm, met blauwe tand. Da's helemaal geweldig. In mijn palm kan ik nu op een contact klikken en floep! Hij belt deze persoon. En dat intikken van persoonsgegevens in een telefoon, waardeloos he? Niet met een palm en blauwe tand! Klik klak klok en hop! Het staat in je telefoon. Vanuit mijn palm kan ik nu ook mailen en internetten en da's helemaal briljant. Overal je mail lezen, zelfs in Bulgarije! Ik word hier heel blij van. En als ik niet bereikbaar wil zijn dan zet ik alles uit en is het weer net zo rustig als in 1980.

...word ik een beetje onrustig van, als 'ie uitstaat...zo...maar weer aan, je weet nooit wie je zoekt.

maandag 24 april 2006

Album Top 101 - Deel XV

19 Michael Jackson - Thriller

Sinterklaas 1983. Op mijn verlanglijstje stond op nummer 1 het circus van Playmobil, op 2 stond Thriller van Michael Jackson. Weken vantevoren liep ik al te zeuren om dit album. Alle singles waren geweldig en de econoom in mij zei dat het veel voordeliger was (en nu nog steeds is) om in 1 keer een plaat te kopen dan elke keer weer een singletje. Het grote struikelblok waren echter mijn ouders, met name mijn moeder. Ik hoor het haar nog zeggen: "een lp is geen goed cadeau. Je draait die plaat misschien 2 keer en daarna gaat hij de kast in". Moet ik nog zeggen dat mijn ouders geen grote (pop)muziekfanaten zijn?
In ieder geval, mijn hoop op Thriller was op het nulpunt. Dan maar gokken op de nummer 1, het circus van Playmobil. Maar die had ik ook al 3 keer eerder gevraagd en even zo vele keren niet gekregen. Donkere wolken pakten zich samen boven deze Sinterklaasavond...

Gelukkig had ik een hele lieve oma. Dus toen de cadeaus op 5 december 1983 werden binnengebracht zat er uiteindelijk toch nog een hele mooie bij van mijn oma uit Leeuwarden: Thriller. Het werd een favoriet en ik draaide hem iets meer dan die "2 keer" die door mijn moeder voorspeld was.

Het circus van playmobil heb ik nooit gekregen...

zondag 23 april 2006

Palm

Afgelopen vrijdagavond hebben we mijn afscheid van Oranje-Nassau Energie gevierd bij de Loocatie in Heiloo. Het eten was er heerlijk, maar belangrijker, het gezelschap was ook fijn. Met vier (oud-)collega's, Geri en ik werd het een intiem afscheidsetentje, precies wat ik wilde.
Er waren mooie woorden van (voorheen) mijn baas Vincent en ik kreeg een aanbevelingsbrief (altijd om vragen als je ergens weg gaat!), een kaart waarop bijna iedereen iets aardigs geschreven had en tot slot was er nog de grote finale: een palm. Nee, niet eentje die je in de huiskamer zet, maar eentje in de elektronische vorm. Geweldig apparaatje, ik heb er het hele weekend mee zitten spelen.

Iedereen bij Oranje-Nassau: heel erg bedankt voor dit mooie cadeau! Ik ben er heel blij mee en ik zal er met veel plezier gebruik van maken. Bedankt ook voor de mooie woorden in de kaart, het was hartverwarmend om te lezen. Oranje-Nassau zal bij mij altijd een speciaal plaatsje hebben en dat komt vooral omdat er heel veel hele lieve, aardige, intelligente en fijne mensen werken.

Nogmaals bedankt.

vrijdag 21 april 2006

Olie-humor

Bij het opruimen van mijn mailbox op mijn werk kwam ik de foto tegen die hier op links staat. Onderschrift: "de nasi was vandaag goed gekruid!"

Even een toelichting voor mensen die niet in de olie-industrie werkzaam zijn. De foto is gemaakt op een boorplatform, waarschijnlijk op de Noordzee. De vlam die je ziet is fout gas dat afgefakkeld wordt omdat het verder als product niet gebruikt kan worden. Is dat zonde? Ja, maar vergelijk het met een fabriek waar ze bloemenvaasjes maken. Van de 100 vaasjes die gemaakt worden, valt er geheid eentje stuk. Dit is net zoiets, alleen is het een stuk spectaculairder!

donderdag 20 april 2006

Tracks is back!

Gisterenavond heb ik de eerste Tracks in bijna 5 jaar opgenomen, geknipt en online gezet, kijk ook hier. Het is een programma geworden dat als afscheid dient voor mijn collega's bij Oranje-Nassau Energie. Na 6,5 jaar ga ik nl. weer eens ergens anders werken, verandering van spijs doet eten, dat werk.
Buiten dat het mij wel leuk leek om dit te doen, was het ook een uitgelezen kans om de nieuwe apparatuur uit te proberen; alles werkt!

woensdag 19 april 2006

Album Top 101 - Deel XIV

20 Nirvana - Nevermind

Toen deze plaat uitkwam in 1991 zat ik in Amerika op school. Smells like teen spirit sloeg in als een bom! Een paar jaar later ben ik pas verder gaan luisteren dan dat ene singletje. Kwam dat omdat Kurt een vroegtijdig einde verkoos? Waarschijnlijk heeft dat wel geholpen, maar feit blijft dat deze 2e Nirvana LP veel van zijn tijdgenoten ver heeft overleeft.
Het album zit dan ook vol met hele goede nummers, maar achteraf bezien is de zin "and I swear that I don't have a gun" in Come As You Are behoorlijk ironisch.
Producer Butch Vig vierde later furore met Garbage, maar geeft hier alvast zijn visitekaartje af: "als je een gitaarband opneemt, zo moet het klinken!"

dinsdag 18 april 2006

Taart

Vandaag is mijn moeder jarig, gefeliciteert mam!

Er zijn uiteraard heel veel liedjes geschreven voor (en door) moeders. Zo uit mijn hoofd kom ik op deze, deze en uiteraard niet te vergeten deze (ook leuk om te zien hoe Heintje er nu uit ziet - ik dacht dattie dood was, maar dat terzijde).
Gelukkig zijn er niet alleen maar smartlappen over moeder geschreven, maar ook goede nummers, denk dan bijvoorbeeld aan deze, deze en deze.
Zoeken op Google levert trouwens 520 miljoen hits op, da's 440 miljoen keer meer dan wanneer je zoekt op "Beatles"!

maandag 17 april 2006

Weer terug

De paasdagen hebben we doorgebracht in het altijd prachtige Knokke-Heist in Vlaanderen. Zoals Raymond van het Groenewoud ooit al eens zong, Vlaanderen boven! Oranje-Nassau heeft een huisje in Knokke en omdat ik per 1 mei ergens anders ga werken waren de paasdagen een uitgelezen kans om (voor het laatst?) te genieten van al het goede dat de Vlaamse kuststreek te bieden heeft.

Een bezoek aan België is altijd een culinair genot. Het is werkelijk waar: in België eet je in menig café beter dan in een 3-sterren restaurant in Nederland. Gisteravond hadden we daar weer een perfect voorbeeld van. We gingen eten bij Restaurant Caroline in Heist, een restaurant dat weggestopt zit in een steegje en waar we al een paar jaar achteloos aan voorbij gingen. Een collega gaf als advies mee dat we daar eens moesten gaan eten. Niet overdreven, het was zalig! Perfect vispannetje, heerlijk lam, briljant!

Verder hebben we heerlijke biertjes gedronken, veel gewandeld, geshopt in Oostende, nat geregend, gezond, terrasjes gepakt, gebowld en lekker lang geslapen. We kunnen er weer tegen!

woensdag 12 april 2006

Album Top 101 - Deel XIII

21 Randy Newman - Bad Love

In 2000 was ik op vakantie in Californië met mijn goede vriend Bart de Boer. In Los Angeles had ik deze cd gekocht en onderweg naar 29 Palms speelden we onze aanwinsten voor elkaar in de auto. Vlak voordat we in 29 Palms, dat middenin de woestijn ligt, aankwamen stopte ik Bad Love in de cd-speler. Wederom paste de muziek perfect bij het landschap en ook de teksten van Randy Newman kwamen goed door.
Een mooie plaat om mee te nemen naar een onbewoond eiland...

dinsdag 11 april 2006

Môgge!

Soldaat van Oranje is verkozen tot de beste Nederlandse speelfilm aller tijden. En terecht! Deze echte mannenfilm kan zich meten met het beste dat Hollywood ooit geproduceerd heeft. Het heeft onder andere te gekke one-liners: "je doet je best niet", "de verrader heet Van der Zanden en zit in Londen", "mit scheisse, herr Direktor", "môgge!", "toch netjes van ze", "nee, eerst de mensen", "over 2 weken terugkomen", enz, enz. Het moge duidelijk zijn dat ik, als er ooit een amateurtoneelversie mocht komen, kan dienen als souffleur.
Ik heb zelfs het genoegen mogen smaken om hem een jaar of 8 geleden in een bioscoop te zien. Het Filmmuseum in Amsterdam had toen een versie uit de jaren '70 uit de mottenballen gehaald en vertoonde die in het kader van "de beste Nederlandse speelfilms aller tijden". En ook al kende ik hem compleet uit m'n hoofd, het was weer een heel andere ervaring om hem op een groot doek te zien. Lang leve de bioscoop!

maandag 10 april 2006

Album Top 101 - Deel XII

22 Het Goede Doel - België

Voor mijn afscheid bij de Rabobank, ik heb daar slechts 5 maanden gewerkt, wilde ik maar 1 ding: België met een handtekening van Henk Westbroek. Mijn toenmalige collega is namelijk het neefje van Henk, dus was het voor hem niet zo moeilijk om deze opdracht te vervullen. De tekst die Henk uiteindelijk op de lp krabbelde was als volgt:
Beste Peter, Van harte met je uistekende muzikale smaak. Tussen haakjes, kutbank hè die Rabo. Hartelijke groet Henk Westbroek
p.s. als je weer wat (geld?) hebt, op cd klinkt ie beter.

Voor mij is dit een geweldige plaat, vooral de teksten zijn zo briljant. Neem nou het nummer Anders Dan Iedereen. Aan het begin van de tekst denk je nog dat de zanger het meisje over wie hij zingt ooit heeft ontmoet, aan het eind blijkt het helemaal niet het geval te zijn.
De tekst van Gijzelaar is ook heel herkenbaar. Henk heeft er even de kracht niet meer voor en denkt dat het leven van een gijzelaar een utopie moet zijn, omdat je dan niet meer voor je eigen eten hoeft te zorgen of de afwas hoeft te doen.

OK, de muziek klinkt gedateerd, maar als je een nummer zo kunt beginnen:
Je kunt best vinden dat God bestaat/En alles gaan moet zoals het gaat/Dat er bazen moeten zijn en knechten/En dat daarover niet valt te vechten
Dan kan de rest van het album niet meer stuk!

vrijdag 7 april 2006

Iets anders


Eigenlijk wilde ik vandaag een stukje schrijven over Harry Chapin's nummer W.O.L.D., maar vond iets veel leukers op het net. Kijk eens naar dit filmpje, een stukje uit The Tonight Show van Jay Leno. Erg grappig.

donderdag 6 april 2006

Spelletjes

Onlangs heb ik het fenomeen spelletjes op de computer weer ontdekt. Jaren gingen er voorbij zonder dat ik een computerspel had gespeeld. En dat terwijl ik vroegâ de spelletjes op die Nintendo'tjes, zoals Donkey Kong en Mario, speelde totdat het apparaatje het begaf. Maar nu heb ik dus weer wat gevonden dat me net zo in de greep heeft als voorheen: Roller Coaster Tycoon. Afgelopen zondag had ik het van internet afgeplukt en was ik ermee begonnen. Van maandag op dinsdag werd het 's nachts 1.30 uur voordat ik me er van los kon rukken. Nu staat Geri elke avond onderaan de trap te brullen dat ik op moet houden. Maar het is zo leuk! Ik kan niet wachten totdat ik weer thuis ben vanavond!

woensdag 5 april 2006

Album Top 101 - Deel XI

23 The Who - Live At Leeds (2CD versie)

De avond in 1970 dat dit concert is opgenomen zat er iets in de lucht. De band speelde alsof ze in brand stonden! Gelukkig stond de bandrecorder aan en is dit legendarische concert daardoor tot in lengte van dagen te beluisteren.
Vooral de 2cd-versie met als 2e cd de complete uitvoering van Tommy is verplichte kost voor liefhebbers van het betere werk. Wat een power!

Op de foto zie je Keith Moon ("Moon the loon" voor intimi) achter de drum kit waarop hij ook speelde ten tijde van het concert in Leeds. De foto is echter genomen in het Concertgebouw in Amsterdam een paar maanden later.
Trouwens, het karakter van Animal, de drummer in de Muppet Show, is gebaseerd op Keith Moon. Keith had, volgens Pete Townshend, een ingebouwde metronoom. Qua drummen een rommelaar, maar altijd in de maat! Luister voor een voorbeeld hiervan naar het nummer Won't get fooled again op Who's Next. Hij valt op de maat in na het synthesizer-intermezzo en da's heel knap want die synthesizer was kapot en de maat varieerde enorm toen ze het in de studio opnamen. Keith Moon was gewoon 1 van de top 3 drummers aller tijden.

dinsdag 4 april 2006

Passagiers

Goed beschouwd zijn we eigenlijk allemaal passagiers in de treinen van onze levens. Denk er maar eens over na. Sommige mensen zie je elke dag voorbij schuiven in die trein, denk daarbij aan familie, vrienden en collega's, anderen zie je maar 1 of 2 keer in je levenstrein plaatsnemen en dan ga jij weer verder naar een ander station en die ander ook.

Daar moest ik aan denken toen ik gisteren in het programma van Ruud de Wild het nieuws hoorde dat Frédérique Huydts is overleden aan kanker. Toen de film Schindler's List uitkwam wilde ik daar graag heen, maar geen van mijn vrienden had zin in zo'n zwaar drama. Toen ben ik maar alleen gegaan en terwijl de lichten na de voorstelling aangingen, bleek dat ik de hele voorstelling naast Frédérique had gezeten. Daarmee waren we heel kort passagiers in elkaars levenstreinen.

Waarom gaan alle lieve, mooie mensen zo vroeg dood?

maandag 3 april 2006

Album Top 101 - Deel X

24 Jean Michel Jarre - Zoolook

De eerste 5 keer dat ik dit album hoorde wist ik niet wat ik ermee aan moest. Wat een rare muziek was dit! Ik was tot op dat moment gewend om een bandje een liedje te horen spelen dat je vaak ook mee kon zingen. Zelfs Jarre's eigen werk kon je tot op dat moment tenminste meeneuriën. Maar hoe doe je dat met verknipte en achtwaarts afgespeelde samples die ook nog in talen zijn die ik (nog steeds) niet machtig (ben) was?

Het muntje viel toen ik Cities in Concert had gekocht. Eén van de nummers van Zoolook, het openingsnummer Ethnicolor, stond ook op die plaat, maar skipte ik eigenlijk altijd want "dat was toch niks". Tot ik op een goed moment te lui was om de naald uit de groef te halen en er maar eens naar ging luisteren. De bas in het midden van dat nummer vrat me op met huid en haar!
Ik was "om" en besloot meteen over te gaan tot de aanschaf van Zoolook. De rest bleek minstens zo geweldig te zijn als dat ene basloopje...

zondag 2 april 2006

Reclame


Soms is reclame gewoon heel mooi. Het gebeurt niet vaak, maar soms is het bijna kunst. Zoals in de foto hiernaast.